Opteron bryter 3 GHz-grensen

[object HTMLTextAreaElement]

AMD har bevist mer enn noen andre i x86-markedet at det ikke er klokkefrekvensen som avgjør den reelle ytelsen på systemet.

Selskapet lanserte denne uken som ventet i det stille en Opteron-prosessor som bryter 3 GHz-grensen. Til tross for at Intel lanserte sin første prosessor som nådde denne grensen for tre år siden, er altså dette første gang AMD lanserer en prosessor med såpass høy klokkefrekvens.

Spesifikasjoner:


  • Enkelkjerne
  • 3 GHz
  • Sokkel 940
  • 95W effektforbruk
  • 90 nm teknikk
  • 1 MB L2-cache
  • Integrert dobbeltkanals PC3200 minnekontroller (støtter ECC)

Uansett hvordan man vrir og vender på dette med klokkefrekvensen har allikevel AMD klart å skape en svært konkurransedyktig serverplattform i Opteron, som i mange tester yter bedre enn tilsvarende prosessorserier hos Intel (f.eks. Xeon).

Modellene som ble lansert denne uken har modellnummer 256 og 856 for henholdsvis 2- og 8-veis systemer. I skrivende stund har ingen serverleverandører kastet seg på disse, men det vil trolig ikke gå lang tid etter påske før selskaper som Sun Microsystems og HP annonserer oppgraderingsmuligheter på sine AMD-bokser. Rykter sier at også IBM er i ferd med å vende øynene tilbake på Opteron.

Veiledende priser er satt til 851 og 1514 amerikanske dollar (256/856).

Det ser nå ut som om dette kanskje blir de siste enkelkjerneprosessorene før man går fullstendig over til dobbel- og multikjerneteknologi.

(Kilder: The Inquirer, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen