"Opteron-killer" fra Intel

"Nocona" er kodenavnet på Intel sin første prosessor som kan eksekvere instruksjoner både i 32- og 64-bits modus. Det gir prosessoren en del av de samme egenskapene som finnes på AMD64-plattformen. Selv om Intel er et mye større selskap enn AMD, vil det nok by på store utfordringer å feie Opteron av banen ettersom AMD langt i fra har ligget på latsiden for å skaffe seg partnere.

Den største forskjellen mellom "Nocona" og sine forgjengere i Xeon-serien er naturligvis utvidelsene til 64-bits prosessering. I tillegg har man doblet kapasiteten på L1-cache, implementert større uOps Trace cache og utviklet prosessoren med 90nm produksjonsteknikk. Level2-cache er utvidet fra 512KB til 1 MB og det forventes støtte for SSE3-instruksjoner. Flesteparten av dagens Xeon-prosessorer kjører enten på 400- eller 533 MHz, mens "Nocona" bruker 800 MHz systembuss.

Vi kan nok regne med at Dell kommer til å være tidlig ute med servere basert på "Nocona". HP og IBM forventes også å komme med lanseringer i løpet av kort tid.

Det skrives på flere nettsteder at "Nocona" vil bli lansert førstkommende mandag, dvs. 28. juni. Intel kjører vanligvis striks politikk på ikke å kommentere slike rykter, noe som også er tilfelle denne gangen. Vi må derfor vente til neste uke før en eventuell bekreftelse kommer, men sjansen for at dette skjer er relativt stor.

Et av de største spenningsmomentene er nok definitivt hvordan "Nocona" vil klare seg i en benchmark mot Opteron. Man tror de første versjonene vil bli klokket på 3,4- og/eller 3,6 GHz. Trolig vil den bli rettet mot systemer som kjører dual-CPU (Xeon DP).

(Kilder: 3dchips, Computerwoche)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen