VALGET 2013: Vet du hva partiet ditt vil gjøre hvis de får makt?

Valget 2013 Oppsummering

(Bilde: Shutterstock / Stortinget / Signe Christine Urdal / Åsmund Holien Mo / Jørgen Nordby / Piratpartiet / Andrea Miranda Sand Bruer)

Vet du hva partiet ditt vil gjøre hvis de får makt?

Noen liker DLD, overvåkning og PC-lisens bedre enn andre.

Denne saken ble først publisert 27. august på Hardware Ekstra, og er nå åpnet opp til glede for alle lesere.

De siste ukene har vi spurt politikerne ut om deres IT-politikk. Vi har fått en rekke løse påstander, vage svar, og uforpliktende meninger fra enkelte politikere. Samtidig har vi fått en hel del klar tale og uttrykkelige lovnader, som vi har oppsummert i tabellen nedenfor.

Sprøstekt valgflesk og klar tale

Valget 2013

I denne artikkelserien har vi stilt norske politiske partier tolv identiske spørsmål om teknologi, og fortalt deg hva de svarte.

Til nå har vi ikke kommet med kritiske spørsmål, men heller gitt politikerne det de alltid sier de ønsker seg – anledning til å snakke om sin egen politikk. I dag oppsummerer vi alle svarene i kortform.

Les alle Fremskrittspartiets svar »
Les alle Arbeiderpartiets svar »
Les alle Rødt, MDG og Piratpartiets svar »
Les alle Kristelig Folkepartis svar »
Les alle Senterpartiets svar »
Les alle Høyres svar »
Les alle Sosialistisk Venstrepartis svar »
Les alle Venstres svar »

Ikonene i tabellen er ikke vår vurdering på om partiene har svart «riktig» eller «feil», men representerer deres egne syn på de mange problemstillingene vi har tatt opp.

På de neste sidene har vi også stilt opp i korte kulepunkter hva partiene svarte oss, men du kan selvsagt også når som helst åpne artikkelen for hvert enkelt parti for å lese deres egne ord, om du vil det. Se også faktaboksen til høyre, eller listen på siste side.

Lite samstemte

Du kan klikke på hver enkelt sak for å gå direkte til oppsummeringen av hva partiene svarte på dette spørsmålet.

Et grønt smilefjes betyr altså at de er positive til temaet, et gult at de er nøytrale eller uklare, mens et rødt betyr at de har stilt seg negative til saken.

For eksempel er alle positive til tilgjengeliggjøring av innhold, mens de fleste er negative til EUs datalagringsdirektiv:

Sak

FrP H V KrF SP Ap SV R MDG PP
Syn på datalagringsdirektivet Motstandere av DLD Klart ønske om å innføre DLD Motstandere av DLD Motstandere av DLD Motstandere av DLD Klart ønske om å innføre DLD Motstandere av DLD Motstandere av DLD Motstandere av DLD Motstandere av DLD
Syn på innholdsfilter på nett Vil ikke ha innholdsfilter Har ikke tatt stilling til spørsmålet Vil ikke ha innholdsfilter Vil ikke ha tvunget innholdsfilter Vil ikke ha tvunget innholdsfilter Vil ikke gå inn for tvunget innholdsfilter Vil ikke ha innholdsfilter Vil ikke ha innholdsfilter Vil ikke ha innholdsfilter Vil ikke ha innholdsfilter
Syn på den nye piratloven Motstandere av lovendringene Stiller seg bak lovendringene Motstandere av lovendringene Tilhengere av lovendringene Stiller seg bak lovendringene Forkjempere for lovendringene Svarer ikke troverdig Motstandere av lovendringene Motstandere av lovendringene Motstandere av lovendringene
Syn på ytre overvåkning Vil stanse overvåkning Svarer ikke på spørsmålet Vil stanse overvåkning Vil stanse overvåkning Svarer uklart Svarer ikke på spørsmålet Svarer uklart Vil stanse overvåkning Vil stanse overvåkning Vil stanse overvåkning
Innføre lisens på PC-er Lisens for PC er uaktuelt Lisens for PC er uaktuelt Har ikke tatt stilling til spørsmålet Lisens for PC er uaktuelt Går ikke inn for lisens Svarer ikke konkret Har ikke gått inn for lisens Har ikke tatt stilling til spørsmålet Lisens for PC er uaktuelt Lisens for PC er uaktuelt
Mål, teknologinøytral kultur Ønsker teknologinøytralitet Ønsker teknologinøytralitet Ønsker teknologinøytralitet Ønsker teknologinøytralitet Ønsker teknologinøytral pressestøtte Ønsker teknologinøytral pressestøtte Ønsker teknologinøytralitet Ønsker støtteordninger Ønsker teknologinøytralitet Ønsker teknologinøytralitet
Tilgjengeliggjøring av innhold Ønsker mer tilgjengeliggjøring Ønsker mer tilgjengeliggjøring Ønsker mer tilgjengeliggjøring Ønsker mer tilgjengeliggjøring Støtter mer tilgjengeliggjøring Ønsker mer tilgjengeliggjøring Ønsker mer tilgjengeliggjøring Ønsker mer tilgjengeliggjøring Ønsker mer tilgjengeliggjøring Ønsker mer tilgjengeliggjøring
Oppstarthjelp til IT-bedrifter
Satsing på 3D-skrivere
Mål, IT i skolen/IT-utdanning
Mål, IKT i helsesektoren
Egen IT-minister

En litt interessant ting er at partiene er stort sett ganske uenige når det kommer til IT-politikk. Det eneste alle partiene til en viss grad er samstemte på er at offentlig finansiert innhold bør bli tilgjengelig for folk flest.

Ingen av de to blokkene som ønsker seg regjeringsmakt har særlig samstemte syn på temaet. Arbeiderpartiet er for eksempel mer enige med Høyre enn med Sosialistisk Venstreparti, mens Kristelig Folkeparti har like mye til felles med Senterpartiet som de har med Fremskrittspartiet.

På de følgende sidene er partiene rangert relativt til hverandre, etter hvor like synspunkter de har på hvert enkelt spørsmål. Vi har fargekodet svarene deres på samme måte som i tabellen over; grønt betyr dermed at de er positive til temaet i et spørsmål.

IT-politikk går som du skal få se på tvers av de tradisjonelle skillelinjene i politikken, så dersom du vet hvilken retning du vil stemme, håper vi at det følgende kan hjelpe deg å plukke parti. Husk dog på at IT-politikken er ikke alt, og det kan være lurt å sjekke at du ikke er rivende uenig med partiene om andre tema også. Godt valg!

Bla videre til neste side for å lese oppsummert om hva partiene mener om personvern, sensur og overvåkning på Internett »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen