Oppskarpingsprogramvare

Oppskarpingsfunksjonen

Mirandas Intellisharpen har i vår Windows-versjon dette utseendet:

Illustrasjon av Intellisharpen
Som vi ser, har brukeren 14 forskjellige skarphetsgraderinger eller styrkegrader å velge mellom. Dette skulle gi gode muligheter for tilpasning av bilder til forskjellige størrelser og formål. Vi valgte å ta utgangspunkt i skjermavbildningsstørrelse for å illustrere effekten, men funksjonen kan naturligvis brukes på bilder uansett størrelse. På samme måte som ved oppskarping i Photoshop, Corel PhotoPaint, Paint Shop Pro, GIMP, Cinepaint og andre tilsvarende bilderedigeringsprogrammer er det viktig at skarpheten i hvert enkelt tilfelle justeres i forhold til bildets størrelse. Jo større bilde i antall piksler, desto mer oppskarping er nødvendig. Til utskrifter er forholdsvis kraftigere oppskarping nødvendig, fordi en skjerm pga. sin lavere oppløsning i forhold til et fotopapir gjengir detaljene grovere. Det innebærer at en oppskarping som er optimal på skjerm, blir altfor svak til en utskrift. Her er det nødvendig å prøve seg frem, og det utfordrende i dette er at ethvert bilde og enhver bildestørrelse som antydet har sine optimale oppskarpingsverdier, og at disse dessuten varierer med hva bildet skal brukes til. Likevel lærer en seg gjennom erfaring etter hvert hvilke kombinasjoner av bildestørrelser og oppskarpingsverdier som er de beste til forskjellige bruksområder. Fred Miranda skriver i bruksanvisningen for Intellisharpen at man kan kjøre flere omganger med oppskarping for å optimalisere bildet, for eksempel én omgang med styrke 14 etterfulgt av en annen med styrke 4. Smart nok er det innebygget i funksjonen at når en fil skal skarpes opp, dupliserer Intellisharpen den automatisk på forhånd og arbeider på kopien, slik at originalfilen din alltid forblir intakt også selv om du skulle ha forsømt å ta en sikkerhetskopi.

Med vår versjon av Intellisharpen brukt med Photoshop versjon 7 kan en bare skarpe opp i 8-bits fargedybde, og en skulle kanskje tro at det ville øke støyen i bildet når en skarper opp på lavere bitdybde. Dette merket vi heldigvis ikke noe til, og det er vel her at oppskarpingsalgoritmene i Intellisharpen kommer til sin rett.

Fred Mirandas lille oppskarpings"plugin" kan også integreres i Photoshops automatfunksjoner ("actions"), noe som gjør bruken enda mer strømlinjeformet.

Legg også merke til den lille avmerkingsboksen nede i venstre hjørne i dialogboksen: "Opacity Tweak." Dette er en funksjon som gir mulighet til ytterligere finjustering av oppskarpingen, ved å justere i Photoshop under Opacity Layer.

Gjennomsiktig lag

Her kan skarpingen virkelig optimaliseres.

Katte-testen 

Alle småbildene er samtidig pekere. Klikk på dem for å se hele bildet.

Styrke 1 Styrke 3 Styrke 5 Styrke 7
Styrke 1
Styrke 3
Styrke 5
Styrke 7

Vi ser tydelig hvordan oppskarpingen øker, og det virker ganske optimalt ved styrke 7.

Styrke 8 Styrke 9 Styrke 10 Styrke 11
Styrke 8
Styrke 9
Styrke 10
Styrke 11

Fra styrke 8 blir effekten mer uttalt, og i det minste på vår skjerm er bildet definitivt overskarpet fra styrke 9.

Styrke 12 Styrke 14
Styrke 12
Styrke 14


Ved styrke 12 og 14 ser vi de sikre kjennetegn på overskarping, utflytende detaljer som virker "smurt" ut over bildet. En optimal oppskarping av en svært stor bildefil for utskrift eller trykk ville likevel ligge forholdsvis nærmere disse styrkegradene, og poenget er at Intellisharpen gir muligheter til å spenne over ethvert tenkelig oppskarpingsbehov med ett eller flere pass.

Konklusjon

Intellisharpen kjøpes direkte fra Fred Mirandas hjemmesider til en pris som i Norge vil ligge på under 200 kroner, og vi synes dette er en praktisk og vel fungerende liten investering. Fred Miranda har i tillegg en rekke skreddersydde oppskarpings"plugins" tilpasset de mest alminnelige digitale speilreflekskameraer. Til spørsmålet om hvorvidt resultatet med Intellisharpen blir bedre enn hva en øvet person får ut fra bruk av Photoshops egne skarphetsfiltre er å si at dette ikke nødvendigvis er tilfellet, men det virker lettere og raskere å få det bra.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen