Oppløsning: 1,5 milliarder piksler

(Bilde: Stony Brook University)

Oppløsning: 1,5 milliarder piksler

Reality Deck gjør skamme på 4K og 8K.

Det har blitt skrevet en del om framtidens oppløsninger 4K og 8K Ultra HD, men disse blir nesten som avleggs å regne i forhold til Reality Deck.

Reality Deck er et nyåpnet skjermsystem ved Stony Brook University (SBU) i New York. Det kan skryte på seg en totaloppløsning på hele 1,5 milliarder piksler – til sammenligning har 4K og 8K en oppløsning på henholdsvis 8,3 millioner og 33 millioner piksler.

Banker alt og alle

Det massive displayet består av 416 høyoppløselige skjermer, og har en størrelse på 10 x 5,8 x 3 meter. Ifølge SBU er Reality Deck først ute med å bryte milliardbarrieren på pikselfronten, noe som gir systemet en fem ganger så høy oppløsning som nærmeste rival.

Prosjektleder og professor Arie E. Kaufman er ikke snau når han beskriver det massive systemet. Han mener at hele den amerikanske befolkningen på cirka 300 millioner mennesker kunne tatt et «klassebilde» fra en satelitt, og at det fremdeles vil vært nok oppløsning for at hver eneste person blir avbildet i farger og med fem piksler til rådighet.

Like stor nytte som oppløsning

Reality Deck er likevel ikke ment for bare lek og moro. Hovedfunksjonen er å bidra til forskning ved å visualisere enorme mengder med data.

Nytteområder som blir nevnt inkluderer blant annet medisin, proteinvisualisering, nanoteknologi, astronomi, arkitektur, etterretning, satelittbilder, sikkerhet, forsvar, nettanalyser, og klima- og værmodeller.

Oppløsningen er så høy at tradisjonell behandling av visuell informasjon raskt blir gammeldags: Det kan for eksempel bli slutt på zooming og scrolling, når du bare kan bevege deg fysisk nærmere skjermene eller gå rundt i rommet.

Det jobbes i tillegg med å utvide systemet til å klare å håndtere visning av video i sanntid.

Dubai er blant noe av det man kan se på det 416 skjermer store systemet.
Dubai er blant noe av det man kan se på det 416 skjermer store systemet.Foto: Stony Brook University

Tekniske fakta

Reality Deck får kraften sin fra en gruppe på 20 noder, som inkluderer 240 CPU-er med en ytelse på totalt 2,3 TFLOPS og et minne på 1,2 TB, samt 80 GPU-er på 2,3 TFLOPS og 320 GB minne. I tillegg er et surroundsystem på plass med 22 høyttalere og fire subwoofere.

Systemet ble offisielt avduket 15. november, og ved starten viste det blant annet fram kart over vannivåer ved uvær, satelittbilder av New York City, visualisering av Melkeveien og proteinvisualisering av E.coli-bakterien.

Prislappen kom på rundt 11,6 millioner kroner, takket være bevilgninger fra National Science Foundation (NSF) og fra SBU selv.

Lær mer om Reality Deck i videoen nedenfor:


(Kilde: Stony Brook News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen