Opplev krigen på nett

Filmarkivet lanserte en stund tilbake en samling av gamle norske opptak fra krigen på sine nettsider. 

Disse filmene beskriver et optimistisk og godt styrt Norge under krigen.

Dette er nærmest en selvfølge da filmene var laget på vegne av Nasjonal Samling med støtte fra de tyske okkupantene. Nå kan du også oppleve en stor samling av de allierte videoer på nett.

Enorm mengde materiale

Det er nettstedet Ancestry.com som torsdag la ut arkivmateriale fra amerikansk krigføring helt siden den første britiske bosetningen i Jamestovn i 1607 frem til Vietnamkrigens slutt i 1975.

Materialet er hentet fra det amerikanske National Archives and Records Administration og innholder 37 millioner bilder, mobilliseringskort fra begge verdenskriger, militære årbøker,  opplysninger om krigsfanger og en rekke videoer, i følge Herald Tribune.

Ancestry.com er i utgangspunktet et nettsted ment for slektsforskning. Her skal amerikanere kunne lete opp informasjon om sine forfedre. Men historikerne bak nettstedet mener dette nye materialet er en viktig del av deres prosjekt.

- Våre familiers historie er flettet i hop med vårt lands historie, sier Tim Sullivan, sjef for nettstedet til Herald Tribune.

Gratis frem til 6. juli
Nettet inneholder mye historisk informasjon for den som leter, men dette er første gang en så stor mengde materiale blir publisert på en og samme tid.

Mye av materialet er hentet fra mikrofilm, men teksten i f.eks. Stars and Stripes sine historiske utgaver er fullt søkbar.

Ancestry.com tar vanligvis betalt for sine tjenester. Men det nye materiale blir gratis tilgjengelig frem til 6. juli, den amerikanske uavhengighetsdagen. Du må allikevel registrere navn og mailadresse for å få tilgang, men her kan du oppgi både fiktivt navn og mailadresse for å komme inn.


Materialet finner du her.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen