Oppgradert ultrazoom

Like sikkert som at sommeren er på hell, kommer kameraprodusentene med nye modeller. Noen er revolusjonerende, andre er små justeringer for å forbedre et velfungerende produkt. SP-560UZ fra Olympus må sies å falle i den siste kategorien.

Dette er i seg selv et imponerende kamera, med 18x zoom, vidvinkel, lysfølsomhet opp til ISO 5000, 8 megapiksler og mye annet gøy. Likevel er det ikke så mye som er endret fra forgjengeren, SP-550UZ.

Det første vi legger merke til er en megapiksel mer. Det er vel nesten obligatorisk å øke dette. De fleste produsentene ønsker egentlig ikke å gjøre det, for det hever ikke bildekvaliteten når man har kommet opp på det nivået vi er i dag, men de fleste kundene setter likhetstegn mellom antallet megapiksler og bildekvalitet, så det er umulig å ikke være med på denne karusellen, dessverre.

Sensorstørrelsen er 1/2,5 tomme, som stort sett er en for liten sensor til denne oppløsningen, synes vi. Men slik er kravene i markedet, og da må Olympus forholde seg til det.

Selv om det er en minimal endring, vil vi ta med at zoomområdet fortsatt er 18x, men at brennviddene nå går fra tilsvarende 27-486mm mot tidligere 28-504mm. Vi liker denne endringen mot større vidvinkel. Det er generelt en mangel ved de fleste kameraer i dag, og at Olympus strekker seg i den retningen ser vi på som positivt. Dette betyr også at de sannsynligvis har redesignet objektivet noe.

Ansiktsgjenkjenning har kommet på plass også på denne modellen. Det er en funksjon som omtrent alle produsenter nå tilbyr, og som er ganske nyttig. Den oppdager rett og slett ansikter i bildet, og fokuserer og eksponerer slik at disse blir best mulig. I tillegg kan funksjonen på denne modellen følge ansikter som beveger seg i bildet, og det kan detektere smil, så bildet blir tatt når ansiktene smiler. Vi synes det er en god idé, men ønsker egentlig selv kontroll over når bildet skal tas.

Kameraet har også skyggejusteringsfunksjon for å lyse opp mørke områder i kontrastrike bilder. Det finnes også mulighet for å fjerne røde øyne, etter at bildet er tatt.

Hele herligheten får en veiledende pris på 3990,- kroner, og blir å finne i butikkene i oktober.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen