Oppgradere til P4 3,2 GHz Extreme Edition?


AlienWare Area-51 Cyborg green: Pentium 4 3,2 GHz EE

AlienWare og Voodoo PC er et par av de kjente PC-leverandørene som kan tilby maskinvare bygget rundt Intel Pentium 4 3,2 GHz Extreme Edition. Dette er datamaskiner som rettes spesielt mot spill og tung grafikk.

Den noe større, kommersielle leverandøren av datamaskiner, Dell, meldte også for ca. én uke siden at Intels toppmodell ville bli øyeblikkelig tilgjengelig i Dell Precision 360 og Dell Dimension XPS. Det skrives på flere utenlandske nettsteder at Dell enda ikke har satset på P4 Extreme Edition, men en norsk pressemelding på http://www.dellinfo.net/ sier imidlertid noe annet.

Pentium 4 3,2 GHz Extreme Edition leveres med hele 2 MB Level 3 cache og gir dermed Athlon 64 FX-51 relativt god konkurranse. Prosessoren er i utgangspunktet fullstendig kompatibel med vanlig sokkel 478 grensesnitt og i865PE, i865G og i875P brikkesettene. Prosessoren er en aldri så liten kriseløsning fordi Prescott kommer sent og ble nok også lansert for å stjele litt oppmerksomhet vekk fra AMDs Athlon 64 FX-51.

Det blir stadig spekulert i når prosessoren vil være tilgjengelig i nettbutikkene, slik at man kan oppgradere "gamle" systemer med råere ytelse. Hos Xbit Labs sies det at japanske nettbutikker tar i mot forhåndsbestillinger der de krever omtrent 1000 dollar pr. prosessor og indikerer tilgjengelighet i begynnelsen av desember.

Dersom Intel har planer om å lansere Prescott rett etter nyttår er det nok absolutt på tide at Pentium 4 3,2 GHz Extreme Edition snart blir tilgjengelig i "løssalg". Grunnen til dette er at produktene ikke bør gjøres tilgjengelig innenfor en så nær periode slik at de tar oppmerksomheten vekk fra hverandre. Et annet moment er selvsagt konkurransen fra AMD.

Dersom vi sammenlikner Pentium 4 3,2 GHz Extreme Edition med hovedkonkurrenten fra AMD, Athlon 64 FX-51, ser vi at løpet mellom de to gigantene blir omtrent dødt. AMD-prosessoren ser ut til å lede an i Unreal Tournament 2003, ScienceMark og Plasma benchmark, mens Intel slår an tonen i Mpeg2 encoding, Sysmark-tester og 3D Studio Max. De fleste benchmark-testene vi har sett, kårer Athlon FX-51 (og FX-53) som vinner foran Intels desktop-monster. Et av de beste eksemplene ser vi i Comanche 4, der Intel tradisjonelt har scoret mye høyere, men der prosessorene nå ligger stort sett side om side.

Dersom man allerede er i besittelse av en Pentium 4 3,0 GHz eller høyere, vil det nok koste mer enn det smaker dersom man skal oppgradere til "Extreme Edition". Selv om ytelsen selvsagt er bedre, er det allikevel ikke nok for at man logisk skal måtte betale 7-8000 norske kroner for oppgraderingen.

I februar kommer Intel til å sette ned prisene. Det ryktes at den kommende Prescott-modellen på 3,4 GHz også vil bli rammet av disse priskuttene og redusert med 35 prosent. Dersom man allerede har et relativt greit system, kan det nok kanskje derfor lønne seg å vente med oppgraderingen etter jul.

 

(Kilder: Aces Hardware, Dell, Gamers Depot, Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen