Oppgjør mellom smarttelefonene

Alternativ tekst mangler

Smarttelefoner er et essensielt verktøy for deg som er lei av å drasse på den bærbare PC-en, og heller vil ha med deg kontoret i lomma. De er også løsningen for deg som synes den ordinære mobiltelefonen din ikke har nok kraft og funksjoner.

Vi har testet modeller som representerer hvert av de tre store operativsystemene for smarttelefoner: Symbian OS, Windows Mobile og Palm OS.

De heter henholdsvis Sony Ericsson P990i, HTC Tytn og Palm Treo 680. Felles for alle tre er en stor trykkfølsom skjerm og fullt tastatur, men ellers er det mye som skiller dem.

Enkel og effektiv
Palm Treo 680 er den minst avanserte telefonen i testen. Enkelhet går ofte hånd i hånd med brukervennlighet, og det er også tilfellet her. Treo 680 kombinerer telefon og PDA på en sømløs og intuitiv måte, betjenes omtrent like lett med en hånd som med to, og er lett å lære seg å bruke.

Alternativ tekst mangler

I praktisk bruk har vi lite å utsette på Treo 680. Palm har imidlertid siktet denne modellen inn mot den lavere delen av markedet, og mangelen på Wi-Fi, radio og 3G vil gjøre denne lite aktuell for de mest avanserte brukerne. I tillegg er et VGA-kamera (0,3 megapiksler) nærmest for en vits å regne i disse dager.

Kombinasjonen av brukervennlighet og lav pris er likevel en schläger. For deg som føler at vanlige profftelefoner har flere begrensninger enn muligheter, eller bruker en enkel PDA og kunne tenke deg å kombinere den med en telefon, er Treo 680 et utmerket valg.

Les hele testen av Treo 680 >

En telefon med alt
HTC Tytn er samme type produkt som Treo 680, men i en annen klasse. Prisen er langt høyere, og spesifikasjonene litt hvassere på de fleste områder.

Tytn kjører Windows Mobile. Dette er mer avansert enn Palm-systemet på Treo 680, og krever også litt mer av brukeren. Blant annet er du mer avhengig av å bruke styrepennen for å trykke på skjermen, mens Palm har færre og større ikoner som er lettere å velge med fingrene.

Alternativ tekst mangler

Den store skjermen og det skjulte tastaturet gjør Tytn til den peneste telefonen i testen. Kun navigasjons- og hurtigtastene vises på fronten, og alle linjer er avrundede og behagelige.

Tytn har støtte for de fleste teknologier du har hørt om, og så enda noen flere. 3G, trippelbånds UMTS, firebånds EDGE, Blåtann og Wi-Fi er noen av dem. Sammen med det store, utdragbare tastaturet, og god lagringsplass via microSD-kort, gjør dette at Tytn er et verdig substitutt for den bærbare PC-en når du er på farten.

Les hele testen av Tytn >

Slik har vi testet
Du kan ikke bruke de samme kriteriene for å bedømme smarttelefoner som på vanlige modeller. De har svært mange funksjoner, og det vil være ulikt hva folk faktisk bruker dem til. De kan også tilpasses hver enkelt bruker i mye større grad enn vanlige telefoner, ved hjelp av personlig tilpassede snarveier og menyer, programmerbare knapper, og ikke minst installasjon av de programmer du selv måtte ha lyst på, akkurat som på en PC.

Det som veier tungt i denne testen er derfor brukervennlighet og design på den subjektive siden, og hastighet, størrelse og spesifikasjoner på den objektive. Samtidig er utvalget av programvare varierende fra system til system, og vi har sett på hva de ulike modellene tilbyr av kontor-, epost-, og internettprogrammer.

Sony Ericsson P990i

Sony Ericsson P990i med abonnement

HTC TyTn

HTC TyTn med abonnement

Palm Treo 680

Palm Treo 680 med abonnement

Sony Ericsson P990i

Sony Ericsson P990i med abonnement

HTC TyTn med abonnement

Palm Treo 680

Palm Treo 680 med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen