(Bilde: oslobilder.no, CC-NonCommercial)

Oppfordrer til bildebruk

Nettstedet Oslobilder.no ønsker at alle bruker bildene deres.

Oslo er for mange en fremmed by, men nettstedet oslobilder.no har lyst til å gjøre noe med det. De vil at rett og slett at folk skal se hvordan Oslo var før.

Les også: Et gigantisk leketøy

– Målet er at alle historiske bilder fra Oslo skal ligge på oslobilder.no uavhengig hvor de er fra, sier Kristin M. Gaukstad som er prosjektleder for oslobilder og leder samlingsavdelingen på Oslo Museum.

Tandberg Radiofabrikk 1958 Foto Ukjent_ARBARK 200dpi.
Tandberg Radiofabrikk 1958Foto: oslobilder.no, CC-NonCommercial

Det målet er tydelig. Biildeportalen deres, som ble opprettet i 2010, samler alle de historiske bildene bildene fra Oslo og mer til. Mye av det de som står bak Oslobilder.no ønsker er at folk skal bruke bildene. Som de selv sier: "Tilgjengeligheten til billedarkivene øker selvfølgelig når bildene kommer på nett, men målet er at folk skal bruke bildene".

Gjennom den såkalte Creative Commons-lisensen vil de at andre skal dele bilder. Mange av bildene er nok fristende å skrive ut selv, men om du vil Bjørn Wirkolai i flyvende positur på veggen så bes du om å ta kontakt med utgiveren selv.

Motebilde Stortinget 1968 Foto Sohlberg_Dextra Photo 200dpi.
Motebilde Stortinget 1968 Foto Sohlberg.Foto: oslobilder.no, CC-NonCommercial

Målet deres er å vise hvordan Oslo så ut før, og gjerne satt i en kronologisk setting. Det betyr at det er ikke bare "gamle" ting som kommer med, men også nyere ting. I tillegg til Norsk Folkemuseum og Teknisk Museum har også Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek, Dextra photo, Telemuseet, og Universitetsbiblioteket i Bergen deltatt som bidragsytere.

Om dere vil lese mer, og det anbefaler vi at dere gjør, så kan dere se på oslobilder.no. Søk på det dere vil, og del med andre!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen