Oppfølgere til XL-H1

Det er godt over to år siden Canon lanserte det som både skulle være etterfølgeren til det populære XL2, og samtidig deres første HD-kamera i det semiprofesjonelle segmentet. XL H1 leverte mye spennende og kostet deretter. Med tanke på hvor lenge det er siden lanseringen ble lansert er det nærmest på tide at det nå kommer en ny oppdatering. Noen vil kanskje mene at nyvinningene er litt for små, her er fakta:

Objektivet er forbedret med blenderjustering direkte på objektivet og en funksjon som skal myke opp zooming. Dvs. når du stopper en ut- eller innzooming vil kameraet ”bremse” ned slik at det blir en myk avslutning på zoomen. Hvis dette fungerer i praksis vil jeg kalle det en svært nyttig funksjon.

Kameraene ser nærmest identisk ut med forgjengeren. Eneste synlig forskjell fra denne vinkelen er blender-ringen på objektivet.
Kameraene ser nærmest identisk ut med forgjengeren. Eneste synlig forskjell fra denne vinkelen er blender-ringen på objektivet.

Følsomheten til bildebrikken kan justeres med 0,5 dB fremfor 1 dB tidligere, blitssko med støtte for Canon EX Speedlite serien, nytt justeringshjul for mikrofonnivåer og en ny utgang for bildemonitoring for å nevne noe. Detaljene var litt uklare på sistnevnte, men generelt er det positivt med gode muligheter for monitoring, spesielt i studio- og filmsammenheng.

En funksjon undertegnede syntes hørtes spennende ut er gradvis endring av hvitbalanse. Om du for eksempel følger noen som går utenfra og inn, vil lyset naturlig nok endre seg, og om du følgelig raskt bytter hvitbalanse vil det mildt sagt synes for seeren. Derfor vil en gradvis overgang fra en hvitbalanse til en annen være et kjærkomment tillegg. Det blir spennende å se om det fungerer i praksis.

Som nevnt var ikke alle like fornøyd med prisen på det nå aldrene XL-H1. Her har Canon gjort et grep. Det er det samme grepet som de gjorde på XH-A1/G1 kameraene. Canon XH-A1 koster 30’000 kr, mens XH-G1 i tillegg kommer med SD/HD-SDI, Genlock og SMPTE-tidskode, og prises dermed til 45’000 kr.

Torsdag lanserte Canon to videokameraer: Canon XL-H1a og XL-H1s. Førstnevnte med en veiledende pris på 6000 dollar, mens H1s kommer med de nevnte profesjonelle tilkoblingene og legger seg følgelig på en anbefalt utsalgspris på 9000 dollar.

Dette er gode nyheter for alle som ønsker seg et tilsynelatende godt videokamera, men ikke ønsker å betale så alt for mye for det. Det er nemlig ikke alle som trenger eksempelvis Genlock. Med dagens dollarkurs betyr det at vi kan vente å få et Canon XL-H1a til rundt 30’000kr. Det er like mye/lite som allerede etablerte XH-A1. Så vi kan enten vente oss et priskrakk på A1 eller et prisgunstig kamera i form av H1a, eller kanskje begge deler?

Kameraene står utstilt hos Canon sin stand på NAB i Las Vegas, så da er det vel bare å sette seg på flyet…

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen