Oppdatert supercomputer-liste


Japanske Earth Simulator er fortsatt verdens raskeste

Juni-oppdateringen av "TOP500"-listen over verdens kraftigste datamaskiner har ingen endring på toppen - der den japanske "Earth simulator"-maskinen som ble bygget av NEC i 2002 fortsatt ruver surevent. Maskinen består av 5120 prosessorer prosesserer 35.86 teraflops i sekundet, som fortsattt er milevis over konkurrentene. Resten av listen kan forvirres med et "who's who" over verdens mest prestisjetunge universiteter og forskningsinstitusjoner, som Los Alamos National Laboratory på andre plass - der de bygget den første atombomben.

Generelt sett har antallet supermaskiner som klarer over 1 teraflop i sekundet nesten blitt doblet i løpet av de siste seks månedene. Supermaskinen som ligger på sisteplass denne gang - nummer 500 - var på 242. plass i januar, som peker i retning av kraftig forbedret ytelse siden forrige gang. Samlet sett yter maskinene på listen 813 teraflops i sekundet - mer enn noensinne.

Listen har også fått sin første kinesiske representant på tiende plass - bestående av 2560 Opteron-prosessorer, og det er mange andre overrasker på de ti øverste plassene. Blant annet er andreplassen et helt nytt system basert på 4096 Itanium 2-prosessorer, mens sjetteplassen er basert på Power 4-prosessorer - og ligger i England, som dermed setter Europa tilbake på kartet blant topplassene.

Ser vi på topp ti-listen etter prosessorsprodusent leder Intel med fire oppføringer over IBMs tre, mens NEC, Digital og AMD har én representant hver.

Intel leder klart også lenger ned i listen - over halvparten av verdens fremste datamaskiner kjører på Intel-prosessorer i en eller annen form, mens clustersystemer er i ferd med å bli fullstendig dominerende. 291 av de 500 systemene er denne gangen clustere.

Se også Amac.no sin sak, "Apple selger cluster med 1566 Xserves til den Amerikanske forsvaret".

Hele listen kan beskues på nettstedet Top500.org.

(Kilder: Top500.org, Slashdot.org)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen