Oppdaterer topplisten

Annonsør­innhold
Les hele saken »
IBMs Roadrunner-datamaskin er verdens raskeste.
IBMs Roadrunner-datamaskin er verdens raskeste.

Top500.org slipper to ganger årlig sin liste over verdens 500 kraftigste datamaskiner, og en ny liste ble sluppet for få dager siden. Listen oppgir noe informasjon om hver datamaskin, som antall prosessorkjerner, antall teraflop og hvor mye strøm systemet bruker.

Årets vinner ble IBMs Roadrunner med sine 129 600 prosessorkjerner og en målt maksytelse på 1105 teraflops. Til sammenligning har en kalkulator en utregningskraft på omtrent 10 flops, mens AMDs HD 4870 X2-skjermkort skal kunne klare imponerende 2,4 teraflops ifølge AMD. En rask firekjerners prosessor klarer 51 gigaflops, altså er Roadrunner omtrent 28 500 ganger raskere enn en vanlig PC. Kun to av datamaskinene på listen passerer 1 petaflops i målt ytelse.

Roadrunner lå også på første plass på forrige liste, men det har sneket seg inn helt nye maskiner på andre og tredjeplass. Her finner vi Jaguar, en Cray-maskin med en målt maksytelse på 1059 teraflops. Fra andre til tredjeplass er det et stort hopp i regnekraft, tredjeplassen innehas av Pleiades med "bare" 487 teraflops i målt ytelse. IBMs etter hvert velkjente Bluegene/L er nødt til å finne seg i en fjerdeplass i år, med sine 478 teraflops.

Leie i en time?

Roadrunner-maskinen bruker hele 2483 kW strøm, som med dagens norske strømpriser gjør at det koster nesten 1500 kr bare for strømmen til datamaskinen i en time. For et helt år koster det altså omtrent 13 millioner kroner bare å ha datamaskinen slått på.

Det er derimot andreplassen i ytelse som bruker desidert mest strøm. Hele 6950 kW bruker Jaguar, noe som gjør at kostnaden for å drive datamaskinen i en time blir på hele 4170 kroner, eller over 36 millioner kroner i året.

En vanlig norsk husholdning bruker til sammenligning kr 15600 kroner i året, eller omtrent 2 kW jevnt fordelt utover hele året.

Hva med Norge da?

Norge er ikke særlig prominent på Top500-listen. To datamaskiner finnes på listens 66. og 82. plasser, den kraftigste står hos Universitetet i Bergen, og har en målt maksytelse på 40590 gigaflops. Norges nest kraftigste står hos Universitetet i Tromsø, med en målt maksytelse på 31864 gigaflops. Av de 500 maskinene på listen, er hele 291 i USA, og 45 i Storbritannia.

Intel eller AMD

Både Intel og AMD har sluppet pressemeldinger hvor de fremhever sin gode ytelse på Top500-listen. Syv av de ti raskeste datamaskinene i verden har AMD-prosessorer, mens Intel fremhever at 379 av maskinene på listen er Intel-baserte.

Men det finnes minst et prosjekt i verden som har mer regnekraft enn den raskeste maskinen på Top500-listen, nemlig Folding@home. Totalt har de en regnekraft på 4297 teraflops, og er dermed sannsynligvis den raskeste samlede regnemaskinen i verden.

(Kilder: Top500.org, AMD, Intel, Folding@Home)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen