Opp og ned for Motorola

Et mobilsalg langt over det som var ventet ga Motorola økte inntekter. Dette var en overraskelse for mange i finansmiljøet. Mange hadde regnet med at salget ville synke eller holde seg stabilt på grunn av den økte konkurransen fra billige telefoner fra blant annet Sør-Korea.

Mobiltelefonen Razr V3 blir gitt en del av æren for oppturen. Telefonen har vært en stor suksess over alt hvor den er i salg. Sammen med flere andre modeller har den gitt den nødvendige drahjelpen Motorola trengte i 2004. Dette gjorde at utskipningen av mobiltelefoner økte med 42 prosent, til 31,8 millioner enheter. Det gir Motorola en markedsandel på 16,6 prosent, bare slått av Nokia som har en markedsandel på rundt 30 prosent.

Lavere vekst fremmover

Inntektene til det amerikanske konsernet økte med 654 millioner dollar i fjerde kvartal. På samme tid for ett år siden var resultatet 489 millioner dollar. Den totale omsetningen i fjerde kvartal var på 8,84 milliarder dollar. Det er en økning på 27 prosent i forhold til 2003.

De positive nyhetene Motorola presenterte var ikke nok til å løfte aksjekursen. Forventinger til lavere vekst det neste kvartalet senket aksjekursen med 6 prosent. En av årsakene til dette er at det ryktes at en av de største kundene til Motorola, Nextel Communications Inc, har planer om å kjøpe mindre fra Motorola i tiden fremover. Ledelsen i Motorola vil ikke kommentere ryktene.

- Motorola økte sin markedsandel betraktelig og økte sine inntekter sist kvartal, men utsiktene til neste kvartal er ikke like lyse. Særlig er usikkerheten om hva Nextel Communications Inc gjør et usikkerhetsmoment dette kvartalet, sier Ed Snyder analytiker i Charter Equity Research

Reorganisering

Motorola har i den senere tid jobbet med alle avdelinger i konsernet og har reorganisert de fem foretningsområdene man har hatt for å sitte igjen med fire foretningsområder. Nettverk, elektronikk til staten og andre bedrifter, samt forbrukerelektronikk.

Motorola har også gått gjennom en hard spareplan og har sparket nesten 3000 mennesker i 2004. Årsaken til dette hevder Motorola er omorganisering og satsningen på færre kjerneområder. Den økte konkurransen innen flere av foretningsområdene gjør også at Motorola må senke sine utgifter for å kunne tjene penger i fremtiden.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen