Guide

Operatørlås og bindingstid

Fakta

Binding

  • Bindingstid er tiden du har på et abonnement, og som sikrer operatør en fast sum i bindingstiden din. Maksimal bindingstid på telefoner i Norge er 12 månder med unntak av bedriftsabonnement der man også opererer med 18 og 24 måneder.

Operatørlås

  • I selve telefonen kan det ligge en lås som hindrer deg i å bruke andre SIM- kort enn fra operatøren telefonen er låst til.

Fakta

Binding

  • Bindingstid er tiden du har på et abonnement, og som sikrer operatør en fast sum i bindingstiden din. Maksimal bindingstid på telefoner i Norge er 12 månder med unntak av bedriftsabonnement der man også opererer med 18 og 24 måneder.

Operatørlås

  • I selve telefonen kan det ligge en lås som hindrer deg i å bruke andre SIM- kort enn fra operatøren telefonen er låst til.

Nesten overalt hvor du snur deg så er det reklame. Gode priser på både det ene og det andre med tilbud på mobiltelefoner. Mobiler til 1 krone! Men du så jo den samme mobilen til nesten 2000 kroner i går jo. Kan dette stemme da?

Svaret er ja. Forskjellen er nemlig prisen med og uten abonnement. Du lurer kanskje på hvordan forskjellen kan være så stor. Sannheten er at de forskjellige operatørene gir provisjoner til forhandlerne når de selger telefon med binding og/eller operatørlås.

Prisen du betaler fast i måneden på abonnementer blir i praksis nedbetaling på telefonen. Disse pengene går rett til operatør, som på forhånd har utbetalt provisjon til forhandler for å ha solgt dette abonnementet.

Bindingstid

Eksempler på bruddgebyr

  • Bruddgebyr på Telenor Frihet er 2400 kroner.
  • Bruddgebyr på Telenor Superpluss er 2400 kroner.
  • Bruddgebyr på Netcom Supertalk er 2900 kroner.
  • Bruddgebyr på Netcom Flexitalk 199 er 3188 kroner.
  • Bruddgebyrene synker med en tolvdel hver måned.
  • Bryter du avtalen med en gang må du også betale første månedsavgift.

Mobiler med abonnement selges i dag med 12 måneders binding. Unntakene er bedriftsabonnement, der en oftest får 18 og 24 måneders binding.

Den faste summen er en slags nedbetaling på telefonen. Hvis man ser på totalprisen på en telefon med abonnement, ser man at man ofte havner på samme pris som om du hadde kjøpt telefonen uten abonnement.

Når du kjøper mobil med abonnement og er bundet i 12 måneder betyr det at du betaler den faste månedsprisen i disse månedene. På enkelte abonnement vil månedsprisen gå bort eller bli lavere etter 12 måneder. Om du velger å bryte avtalen betaler du et bruddgebyr. Abonnementer har forskjellige bruddgebyrer avhengig av månedspris, og de synker litt i pris for hver måned som går. Etter 11 måneder kan du fornye eller endre abonnement kostnadsfritt om du bruker samme operatør. Skal du bytte operatør må du derimot vente ut hele bindingstiden.

Operatørlås

Enkelte telefoner selges også med operatørlås. Når telefonen selges låst, får forhandleren enda mer provisjon. Dette kan komme deg som kunde til gode med tanke på pris. Ulempen er at du ikke kan bruke SIM-kort fra andre operatører enn den operatøren du kjøpte abonnementet med.

Kjøper du for eksempel en telefon med Telenor-abonnement og som er operatørlåst vil du ikke kunne bruke et SIM-kort fra Netcom eller Tele2. Du kan derimot sette inn et annet SIM-kort fra samme operatør. Hvis du prøver å sette inn et SIM-kort fra en annen operatør gir telefonen straks klar beskjed om at dette ikke er riktig SIM- kort.

Operatørlåsen gjelder også i 12 måneder. Om du vil fjerne denne vil det vanligvis koste penger hos operatør. Kjøper du en telefon med både binding og operatørlås fra Telenor (gjelder også telefoner uten binding) eller Netcom, vil du kunne få utlevert opertørlåskode kostnadsfritt slik at du kan bruke den med andre SIM- kort, selv om det ikke har gått 12 måneder. Selskaper som for eksempel Tele2 og Chess tilbyr ikke det samme.

Operatørlåsen er altså en sperre som ligger i selve telefonen sin og kan låses opp på andre måter. Et firma som låser opp telefoner for deg er Unlock.

Så hva lønner seg?

Om det lønner seg å kjøpe telefon med binding er individuelt. Det kommer an på om abonnementet passer ditt bruk. Om mobilen du vil ha, har det abonnementet som passer deg og bruket ditt, så vil det lønne seg. I andre tilfeller vil det lønne seg å kjøpe telefon uten abonnement og bestille et abonnement uten binding eller fortsette å bruke et gunstig abonnement som du allerede har.

Noen ganger får du veldig gode tilbud på telefoner med abonnement som gir en veldig lav totalpris. Da kan det lønne seg å kjøpe telefonen på dette tilbudet og eventuelt la det nye abonnementet ligge i en skuff mens man bruker et annet abonnement.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen