Operatørene lekker opplysninger

Nordmenns personopplysninger lekker nærmest åpent ut på Internett, og mobiloperatørene er blant verstingene, skriver Aftenpostens nettutgave.

Personopplysninger av denne typen kan benyttes til kriminelle aktiviteter med utgangspunkt i rene identitetstyverier.

Navn og adresse

Hos mobilselskapet Talkmore kan alle som ønsker det taste inne et hvilket som helst fødselsnummer og få ut navn og adresse på eieren. Datatilsynet fastslår at ordningen ikke holder mål.

– Dette er uholdbart. Her burde det vært flere sikkerhetsmekanismer, så som kontrollspørsmål, før informasjonen popper opp, sier seniorrådgiver Hanne Gulbrandsen i Datatilsynet til Aftenposten.no.

Visste ikke om det

I Skattedirektoratet får Aftenposten opplyst at man er uvitende om telebransjens tilfeldige behandling av personopplysninger. Direktoratet opplyser at de setter liten pris på Talkmores bruk av folkeregisteret på sine nettsider.

Daglig leder Pål Barth Nilsen i Talkmore konstaterer at løsningen er uheldig, og lover bot og bedring. Overfor Aftenposten.no skylder han på manglende kompetanse i selskapet.

Men selskapet er langt fra alene. Datatilsynet har blant annet vært i kontakt med Tele2, og også Lebara omtales som en av aktørene som for lett gir deg og meg tilgang til andres personopplysninger.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen