Opera svarer på tiltale

For to uker siden slapp Nokia tre nye modeller i sin N-serie, nemlig N71, N80 og N92. Alle telefonene var utstyrt med en oppgradert versjon av Nokias egen nettleser, og har nye funksjoner som RSS, egen musepeker og MiniMap.

Den norske programvareprodusenten Opera har erobret mange mobilkunders gunst med sin Java-baserte nettleser for mobiltelefoner. Den lille nettleseren er laget spesielt for å tilpasse store og brede nettsider til små mobilskjermer, med funksjonen Small Screen Rendering.

Opera lastes ned av stadig flere mobilbrukere verden over, og er i ferd med å få et godt grep om markedet for mobile nettlesere. Med Nokias oppgraderte nettleser på banen er det imidlertid ikke sikkert at veien til verdensherredømme fortsatt er like enkel.

Det norske selskapet gir imidlertid ikke opp kampen, og lanserer nå sitt motstykke til Nokias oppgraderte nettleser for Series 60. Den oppgraderte versjonen heter Opera 8.5, og har en rekke nye funksjoner som skal forenkle nettsurfing på mobilen enda mer.

Den nye versjonen har fått flere snarveismuligheter, som gjør at du kan gjøre om nummertastene til snarveier til for eksempel nettsøk eller historie.

En av de mest interessante funksjonene ved Nokias nye Series 60-nettleser er MiniMap, som innebærer at nettleseren har et eget vindu som viser deg et miniatyrbilde av nettsiden du surfer på. Fra miniatyren kan du klikke direkte på områder på nettsiden, og du blir automatisk geleidet dit.

Opera 8.5 har også en liknende funksjon, som har fått navnet Zoom. Her kan du zoome inn en del av en nettside helt opp til 250 prosent, slik at du får akkurat den skriftstørrelsen du vil ha. Bruker du Opera på Nokias N90 har du også muligheten til å zoome en nettside ut til 20 prosent, slik at du får større oversikt.

Blant andre nye funksjoner ved Opera 8.5 finner vi en passordfunksjon som gjør at nettleseren husker dine passord på nettsider, slik at du slipper å skrive disse inn hver gang. For sikkerhets skyld kan du også benytte et ekstrapassord, som hindrer at uvedkommende kan logge inn på nettsider hvor nettleseren husker passordene dine.

Opera 8.5 gjør det også enklere å behandle bilder fra nettleseren. Disse skal enkelt kunne lagres på telefonen eller puttes i en MMS-melding ved hjelp av noen få trykk.

Det gjenstår å se om Nokias oppgraderte nettleser gjør at færre velger å laste ned Opera til sin Series 60-telefon. Det ser i hvert fall ut til at Opera nå har fått seg en sterk konkurrent til sin lille nettleser.

(Kilder: Opera)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen