OpenSource-router i betafasen

Vyatta er en komplett programvarepakke for routing og er blant annet basert på XORP (eXtensible Open Route Platform), men har lagt til flere funksjoner som blant annet VRRP og SNMP. Fra før støtter XORP BGP, RIP, PIM-SM, IGMP. IPv4 og IPv6 er også støttet. Iløpet av våren skal også OSPF og IGMPv3 bli støttet av XORP.

Denne programvarepakken er en Linuxdistribusjon og gir deg muligheten til å styre routingdelen via både kommandolinjen og en GUI. Per dags dato er det over 60 prosjekter som Vyetta har implementert i deres system. Versjon 1.0 av programvaren skal ifølge planene være tilgjengelig iløpet av seks måneder.

Det finnes også mange andre brannmurer basert på Linux og BSD som er gratis (for programvaren), men disse manger mye av routingstøtten man finner i Vyetta. Av de mer populære og frie gateway og brannmursystemer som allerede eksisterer kan vi nevne Clarkconnect og IPCop. Det er også mange komersielle brannmurer som også benytter seg av Linux og BSD som operativsystemer med blant annet Snort til innbruddsdetektering og Clam som antivirus.

Åpen programvare har fått innpass i mange bedrifter allerede blant annet i form av Linux-servere, MySQL, PostgreSQL, Asterisk og Apache. Det kommer stadig flere programmer og systemer basert på åpen kildekode for bedrifter og det ser ikke ut til å stoppe med det første.

(Kilde: NetworkWorld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen