OpenSolaris, bedre enn Linux?


Solaris yter best?

Solaris er et navn som klinger godt i visse miljøer, men har de siste årene måttet vike flere steder til fordel for open-source og Linux. Sun kommer derfor denne uken til å introdusere Solaris som et åpent produkt for å tiltrekke tusenvis av utviklere og dra nytte av open-source stempelet.

De fleste oppfatter Solaris som et kvalitetsprodukt som på mange måter ligger på høyere plan enn Linux. Noe av spenningsmomentet ligger derfor i hvor dette vil føre Solaris ettersom kompetansen på programmering levert av "massene" i mange tilfeller neppe kan måle seg med de ressursene som ligger i Sun.

Det planlegges å legge ut en omfattende dokumentasjon på hele rammeverket slik at interessenter kan sette seg grundig inn i hvordan Solaris fungerer bak kulissene.

Alle som vil levere programvare til OpenSolaris må signere en avtale med Sun som gir sistnevnte opphavsrett til kildekoden på lik linje med utvikleren.

OpenSolaris vil bli lansert under "Community Development and Distribution License", som i praksis betyr at man har en viss frihet til å gjenbruke kode i andre prosjekter som dekkes av samme lisens eller eksempelvis den som brukes av BSD.

Sun Microsystems fremsetter Solaris som vinneren av ytelsestester over andre Linux/Unix-baserte operativsystemer. I en benchmark med blant annet SLES9, RHEL4, AIX og HP-UX skal Solaris 10 ha tatt ledelsen på Java 2-plattform, 2/4-veis 64-bits ytelse på AMD64 og "midrange" datavarehus.

På denne siden kan du se en oversikt over høydepunktene: Solaris 10 - The most advanced operating system on the planet.

Ved å åpne Solaris gjør Sun seg til direkte konkurrent med både Novell og Red Hat. Det skal naturligvis bli spennende å følge hvilket plan Sun vil legge seg på med tanke på eventuelle "add-ons" til Solaris. Vil man egentlig kunne kjøre opp et komplett system "gratis" eller må man allikevel bruke penger på lisensiert programvare for å få full funksjonalitet?

(Kilde: Cnet, Sun)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen