OpenMoko klart for verden

OpenMoko ble i går sluppet ut til offentligheten. Dette er en ny variant av Linux laget spesielt for mobiltelefoner. Ildsjelene bak operativsystemet ønsker å lage en åpen platform for mobiltelefoner, der alle skal kunne leke seg og bidra med nye programmer.

Neo1973 har en av de beste skjermene på markedet - hele 640 x 480 pikslers oppløsning.
Neo1973 har en av de beste skjermene på
markedet - hele 640 x 480 pikslers oppløsning.

I et åpent brev forteller de at "open source"-miljøet lenge har prøvd å bygge en slik åpen platform for mobiltelefoner.

De fleste av forsøkene har blitt gjort på Windows CE-telefoner, men dette har vært en veldig tidkrevende jobb for utviklere, siden man ikke har kjent maskinvaren telefonene kjører på.

- Om du faktisk klarer å portere Linux til en mobiltelefon uten produsentens hjelp, vil det ta deg så lang tid at telefonen har blitt avlegs før du er ferdig, skriver Michel Lauer, en av grunnleggerne av OpenMoko.

For å løse dette har de gått i samarbeid med taiwanske FIC om å produsere en mobiltelefon helt uten hemmeligheter av noe slag; Neo1973.

Den nye telefonen er i sin helhet bygget på kjent maskinvare og åpne standarder.

Dette gir utviklere full tilgang til dokumentasjonen de trenger, og de kan konsentrere seg om å lage programmer i stedet for å hacke seg inn på telefonen.

Telefonen drives av en 266 MHz prosessor fra Texas Instruments. Skjermen er 2,8 tommer stor og trykkfølsom, og har en oppløsning på hele 640 x 480 piksler. Telefonen har 128 MB minne til rådighet, som kan utvides ved hjelp av MicroSD-kort. Ellers bruker den blåtann v2.0 og kan kobles til datamaskinen med USB v1.1.

En skuffelse for mange vil nok være at telefonen verken støtter EDGE eller 3G. Man må bruke vanlig GPRS i 56 Kbps hastighet når man skal koble mobilen mot internett.

Neo1973 skal etter planen komme i salg den 11. mars på openmoko.com, og har en pris på $350 eller rundt 3500 kroner med moms og frakt. I løpet av det neste halvåret er målsettingen å få telefonen i salg hos utvalgte forhandlere over hele verden.

Det jobbes også med å portere OpenMoko til flere telefoner. Blant annet ønsker man å lansere en variant for Motorolas Linux-telefoner; A680, A780 og E680i.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen