Ønsker tyverisikre mobiler

Det britiske innenriksdepartementet kalte i forrige uke inn telefonprodusenter og mobiloperatører til møte. På agendaen sto tiltak mot tyverier av mobiltelefoner, skriver The Register.

På de britiske øyene rapportere hele to prosent av befolkningen en eller annen gang å ha blitt frastjålet mobilen. Over halvparten av alle ran handler nettopp om ran av mobiler. Dette har fått britiske myndigheter til å reagere stadig strengere.

Stor nedgang

Selv om myndighetene for noen uker siden kunne rapportere at antallet mobiltyverier har sunket dramatisk, ønsker man fremdeles å se på foranstaltninger som ytterligere vil redusere denne typen kriminalitet.

Alle mobiltelefoner har et unikt IMEI-nummer som rapportere til mobilnettverket når mobilen slås på. Britiske myndigheter kan blokkere stjålne mobiler ved å føre opp IMEI-nummeret i en svarteliste som en lang rekke europeiske mobiloperatører sjekker sine brukere opp mot. Finnes nummeret i listen, nektes mobilen å benytte mobilnettet.

Sporing og sabotasje

Men IMEI-nummeret på en stjålen telefon kan manipuleres. I England er det ikke bare forbudt å gjøre dette, men sågar å tilby seg å gjøre det for andre. Forbrytelsen straffes strengt, med opptil fem års fengsel for de som avsløres.

Blant tiltakene de britiske myndighetene har diskutert med bransjeselskapene, er løsninger som automatisk vil gjøre mobilen ubrukelig dersom den havner på langfingrede hender, eller automatisk sporing av stjålne telefoner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen