Test

One Missed Call

Kamera glir forbi et stort og truende murbygg mens de mørke vinduene skjuler det som foregår på innsiden. Et par føtter som løper over betonggulvet og forskremt pusting lyder på innsiden mens vi hører vedkommende riste i dører uten å klare komme innenfor høres. Lyden av et hjerte som pumper blod for harde livet ligger under den truende musikken som hele tiden følger bildet. Skrittene kommer nærmere mens kamera glir langsomt frem mot et av de sorte vinduene, og musikken og hjerteslagene øker i styrke.

Og der! Et pikeansikt med skremte øyne bryter gjennom de truende skyggene og stirrer på oss, fingrene hennes presser seg mot vinduet og barnet skriker av vill panikk mens lyden av flammer sniker seg inn på lydsporet.

Hollywoods oversettertrang

Pene unge mennesker er alltid i faresonen. Den dagen hvor utelukkende fete amerikanere er målgruppa, flyr det griser over himmelen.
Pene unge mennesker er alltid i faresonen. Den dagen hvor utelukkende fete amerikanere er målgruppa, flyr det griser over himmelen.

Kanskje en smule klassisk, men like fullt effektiv, begynnelse på en skrekkfilm som fanger oppmerksomheten vår og opprører oss ved synet av et lille barnet som befinner seg i ytterste fare. Bare så synd at resten av filmen ikke makter å leve helt opp til hva man blir fristet med.

"One Missed Call" er enda en amerikansk oversettelse av en skrekkfilm med opphav fra Asia, nærmere sagt Japan og filmen "Chakusin Ari". Det alene er grunn god nok til å stille med en god porsjon skepsis, da vi gang på gang har sett hvordan Hollywood makter å ødelegge det som i utgangspunktet var en solid historie med effektive skremselstriks.

Lyden av egen død

Mobiltelefonen som fryktelement har vært brukt tidligere, både japanske "The Ring" ("Ringu") og sørkoreanske "Phone" ("Pon") har skitnet til dens rykte. Og som vanlig er det den samme målgruppen som får gjennomgå: Flere collegestudenter finner tapte talepostmeldinger på mobilene sine, og hver gang hører de seg selv i dødsøyeblikket. Meldingene er datert noen dager frem i tid (minner litt om holdbarhetsdatoen på melkekartongen), og på nøyaktig klokkeslett er vedkommende gått over til det hinsidige.

Men hva er det som knytter ungdommene sammen? Dette er et svar Shannyn Sossamon ("The Rules of Attraction" og "Knights Tale") og etterforsker Edward Burns ("Redd Mening Ryan") må finne ut før tiden renner ut.

Også denne filmen har scener hvor noe, eller noen, flakker raskt forbi bak skuespilleren slik at publikum skriker til. Og selv om det er gjort utallige ganger så fungerer det like solid hver bidige gang.
Også denne filmen har scener hvor noe, eller noen, flakker raskt forbi bak skuespilleren slik at publikum skriker til. Og selv om det er gjort utallige ganger så fungerer det like solid hver bidige gang.


Predikanten og exorsisten

Skuespillet er virkelig dårlig i denne filmen, og siden undertegnede vet at spesielt Shannon Sossamon kan bedre enn dette, så virker det som hun har gjort filmen for å ha noe å gjøre før hun gikk løs på en større rolle. Tankene hennes er i alle fall ikke til stede på settet.

Men et par gjesteroller frisker opp så lenge det varer. Ray Wise, bedre kjent som Leeland Palmer i TV-serien "Twin Peaks", lyser opp horisonten som en høyst tvilsom TV-predikant. Et øyeblikk får man nesten følelsen av at det er selveste djevelen som er dukket opp.

Med seg på laget har han Jason Beghe, som tidligere var med i Scientologikirken, men som er en av de få stjernene som har meldt seg ut og talt kirken imot. I undertegnedes øyne er det en liten genistrek at man har fått ham til å spille en eksorsist.

Engangsopplevelse

Helt siden Jamie Lee Curtis kjempet mot Michael Myers i Halloween fra 1978, har det visst vært meningen at damene er ment å skulle sette en stopper for ondskapen. Og her er det Shannyn Sossamon (høyre) som har fått tildelt oppgaven.
Helt siden Jamie Lee Curtis kjempet mot Michael Myers i Halloween fra 1978, har det visst vært meningen at damene er ment å skulle sette en stopper for ondskapen. Og her er det Shannyn Sossamon (høyre) som har fått tildelt oppgaven.

Selv om filmen prøver så godt den kan, så er det flere av skrekkscenene som går hus forbi uten at nakkehårene reiser seg en centimeter. Men mot slutten, når vi befinner oss innenfor det mørke, forbrente og truende sykehuset, sniker uhyggen seg inn og man er på vakt mens man mønstrer alle skygger etter tegn på trussel.

Spesielt én scene gir følelsen av klaustrofobi hvor adrenalinet pumpet for harde livet, og filmen serverer en twist på slutten undertegnede ikke hadde luktet på forhånd. Men "One Missed Call" er uansett et samlebåndsprodukt som er fort glemt.

Som DVD-utgivelse er dette en gjennomført skuffelse der man ikke har tatt seg bryet til å legge ved så mye som en trailer av filmen. I det minste kan man velge hvilke scener man skal hoppe inn i, men det er vel heller tvilsomt at man gidder å se filmen mer enn en gang.

Konklusjon

"One Missed Call" tråkker opp stier som er trasket utallige ganger tidligere, og skrekkfilmgenren blir ikke tildelt så mye som en desiliter nyvinning i løpet av de 87 minuttene filmen varer. Filmen er skuffende lite skummel, og med en ringetone som lyder som en gammel spilledåse så er det vanskelig å ta mobiltelefonene på alvor. Skal du ha vanndrivende skrekk så er det nok et smartere trekk å sjekke ut originalen. I det minste er "One Missed Call" kjemisk fri for småjenter med langt sort hår fremfor ansiktet, uten at det gjør den mer minneverdig.

One Missed Call   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen