Test

Ondskapens trilogi

Når europeisk filmhistorie etter 2. verdenskrig skal samles mellom to permer, er det et navn man ikke kommer utenom. István Szabó er utvilsomt Ungarns mest kjente og kritikerroste filmskaper. På 60- og 70-tallet gjorde han auteurfilmer (kunstfilmer) hvor han tok for seg sin egen generasjons livserfaringer og nyere ungarsk historie, og i senere tid har han gjort blant annet "Meeting Venus" og "Being Julia".

István Szabó (h.) regnes for en av Europas fremste nålevende filmskapere. Etter at man har sett Ondskapens trilogi er det ikke vanskelig å forstå hvorfor. Her instruerer han Jeremy Irons i filmen
István Szabó (h.) regnes for en av Europas fremste nålevende filmskapere. Etter at man har sett Ondskapens trilogi er det ikke vanskelig å forstå hvorfor. Her instruerer han Jeremy Irons i filmen "Being Julia".


Men det er utvilsomt samarbeidet med den østerrikske skuespilleren Klaus Maria Brandauer og filmfotograf Lajos Koltai som har gjort István Szabó til et stort navn for et internasjonalt filmpublikum. Og nå er Ondskapens trilogi - bestående av "Mephisto", "Hanussen" og "Oberst Redl" - samlet i en egen boks.

MEPHISTO (1981)

Første kapitel i trilogien er "Mephisto" fra 1981, som handler om mennesker som tilintetgjøres i maktens skygger og hvor det kunstneriske går hånd i hånd med galskapen.

Vi befinner oss i Tyskland like før krigen bryter ut for alvor. En tysk scenekunstner finner seg presset mellom barken og veden da han må velge mellom sin politiske overbevisning og en suksessrik karriere som samtidig betyr at han vil tjene som marionett for det tredje riket.

En klassiker

Klaus Maria Brandauer i rollen som skuespilleren som slites mellom en lysende karriere og sin politiske overbevisning.
Klaus Maria Brandauer i rollen som skuespilleren som slites mellom en lysende karriere og sin politiske overbevisning.

"Mephisto" er basert på novellen ved samme navn skrevet av Klaus Mann, som igjen er basert på den sanne historien om Manns egen svoger Gustaf Gründgens. Av den grunn var filmen forbudt i Tyskland frem til 2000, men i resten av verden ble den hyllet som et mesterverk og ble belønnet med Oscar beste utenlandske film.

Det er de filmer som med full rett kan smykke seg med tittelen klassiker og som fortjent skal stå på listen over filmer man må se om man skal kalle seg filmentusiast. "Citizen Kane", "Panserkrysseren Potemkin" og "The Great Dictator" er slike filmer, og "Mephisto" hører naturlig hjemme i denne samlingen. For dette er til dags dato et av de sterkeste portrett som finner sted i nazistenes Tyskland før krigen. Og mye av æren ligger hos hovedrolleinnehaver Klaus Maria Brandauer.

Gåtefull protagonist

Brandauer tolker den ambisiøse skuespilleren Hoefgen med ektefølt lidenskap og gnistrende dybde som savner sitt sidestykke der han illustrerer både det sympatiske og det patetiske ved Hoefgen. Dette er uten tvil Brandauers sterkeste rolleprestasjon til dags dato.

Filmens fortelling starter sakte, men øker etter hvert tempo betraktelig, noe som tjener til filmens fordel der den tydelig viser Hoefgens omstilling i løpet av årene fra en idealistisk sosialist til en kompromittert teatralsk superstjerne. Når man så kommer til filmens siste kraftfulle scene er vi ikke lenger sikker på hva man skal tenke eller føle om vår gåtefulle protagonist. Men det er ikke vanskelig å forstå at vi selv kunne befunnet oss i den samme situasjonen.

Ondskapens trilogi   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen