Omtale: Nokia Maps 3.0 beta

Omtale: Nokia Maps 3.0 beta

Nokia Maps 3.0 beta

Fungerer på:
S60 3rd ed. FP1: E71, E66, 6110N, N95, N82
S60 3rd ed. FP2: N96, N85, 6650, 6210N, 6220C, N78

Ovi Maps på PC-en fungerer med:
Internet Explorer 6 og 7, Firefox 2 og 3. Kun til Windows XP og Vista.

Last ned:
http://betalabs.nokia.com

Det har ikke engang gått ett år siden Nokia lanserte versjon 2.0 av GPS-navigasjonsløsningen Nokia Maps. Beta-utgaven av versjon 3.0 har vært tilgjengelig siden desember i fjor. Vi har tatt en nærmere titt på programmet.

Noen av nyhetene i nyeste versjon av Nokia Maps er at 3D-kartvisning nå er bedre ved at du enkelt kan endre innsynsvinkel på kartet, og at du kan se satelittfoto i denne modusen. Du kan også planlegge ruter på Ovi Maps, og synkronisere disse mot telefonen.

Planlegg ruter på PC-en

Akkurat denne funksjonen setter vi stor pris på, siden den gjør det veldig enkelt å planlegge ruter og legge inn punkter i kartet. Ovi Maps legges til som en plugin i nettleseren din, og kobles opp mot Nokia Maps over internett. Informasjon fra Ovi Maps synkrioniseres med mobilen din over nettet. Dermed slipper du å huske på å synkronisere mobilen før du drav avgårde.

Ovi Maps lar deg lage ruter og lagre interessepunkter, og overføre disse til mobilen din.
Ovi Maps lar deg lage ruter og lagre interessepunkter, og overføre disse til mobilen din.

Tjenesten kan for øvrig brukes av alle, og ikke bare Nokia Maps-brukere. Ovi Maps kan beskrives som en mellomting mellom Google Maps og Google Earth.

Landemerker og terrengkart

Terrengkart er nå tilgjengelig i Nokia Maps. Her over alpene.
Terrengkart er nå tilgjengelig i Nokia Maps. Her over alpene.

På selve telefonapplikasjonen er det flere nyheter. Du kan nå se landemerker på kartet som 3D-objekter, og det er lagt til støtte for terrengkart. Det siste gjør det mulig å bruke telefonen til å navigere til fjells. Vi har imidlertid ikke funnet mange områder med kart over terreng ennå, men det finnes blant annet over alpene.

Nokia har gått over til ny kartdata, så kart lagret på telefonen fra Nokia Maps 2.0 vil ikke kunne brukes. I tillegg må du laste ned programmet Map Loader på nytt til PC-en din dersom du ønsker å bruke dette. Map Loader er et program som lar deg laste ned kart fra internett og overføre disse til telefonen, slik at du slipper å laste ned kartene over mobilnettet.

Bedre til fots og bak rattet

Den nye
Den nye "dashboard"-funksjonen gor deg nyttig informasjon underveis.
Under navigasjon skifter du raskt mellom ikonvisning, 2D-kart, 3D-kart og oversiktskart. Menyen nederst i bildet vises når du trykker pil til høyre eller venstre.
Under navigasjon skifter du raskt mellom ikonvisning, 2D-kart, 3D-kart og oversiktskart. Menyen nederst i bildet vises når du trykker pil til høyre eller venstre.
Under navigasjon kan du hente frem denne menyen.
Under navigasjon kan du hente frem denne menyen.

Det har kommet en rekke forbedringer for navigasjon til fots. Nokia hevder at programmet nå leder deg gjennom parker og andre snarveier slik at du slipper å bli ledet rundt disse. I områder hvor det ikke er mulig å legge opp en rute vil programmet i stedet peke deg i den retningen målet ditt er.

Bilnavigasjon er også forbedret. Vi liker blant annet den nye "dashboard"-funksjonen som gir deg oversikt over fart, tid per kilometer, høyde over havet og GPS-koordinatene dine.

Under navigasjon har du også tilgang til en hendig meny som gir deg rask tilgang til viktige funksjoner, inkludert mulighet til å lagre stedet du er på, å velge alternativ rute, gjenta siste stemmeanvisning, søke etter interessepunkter og å zoome inn og ut i kartet.

Under navigasjon får du opp informasjon om hastighet, avstand til neste handling, veivisningsikoner og annet praktisk til høyre for kartet. Det er for øvrig enkelt å legge til steder du ønsker å kjøre innom på ruten.

Bruk de gamle lisensene

Kartet gir deg en god del informasjon.
Kartet gir deg en god del informasjon.

Har du lisenser på navigasjon i Nokia Maps 2.0 vil disse fortsette å fungere i Nokia Maps 3.0. Du kan imidlertid ikke ha både versjon 2 og 3 installert på telefonen samtidig. Dersom du ikke ønsker å bruke betaversjonen av Nokia Maps 3.0, må du avinstallere denne og installere versjon 2 igjen.

Vi har bare prøvd programmet en kort stund, men vi kan trygt konstatere at Nokia er på rett vei med versjon 3. Programmet begynner å bli en alvorlig konkurrent til GPS-produsenter som Tomtom, Garmin og Mio, siden det nå ligner mer på en fullblods GPS enn en avansert karttjeneste som den første versjonen av Nokia Maps på mange måter var. Brukervennligheten har tatt seg kraftig opp siden den gangen.

Vi kommer tilbake med en full test av Nokia Maps 3.0 når den endelige versjonen av programmet er klar.

Mer informasjon får du i videoen under:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen