Omtale: F-Secure Mobile Security 5.0

Sjansen for at mobiltelefonen din skal bli infisert av et virus er i dag veldig liten. Dette til tross for at det eksisterer over 400 forskjellige virus som angriper smarttelefoner. Det er imidlertid svært kjedelig dersom uhellet først skulle være ute.

Det har de siste årene dukket opp flere kjipe virus. Commwarrior Q kunne for eksempel legge en betydelig sum på telefonregningen din ved å sende MMS til alle på kontaktlisten din – mens du sov. I tillegg har du varianter som kan lese innholdet i telefonen din, for deretter å sende informasjonen til en tredjepart. Det er heldigvis mulig å unngå virus ved å ta enkle forholdsregler, som å ikke laste ned piratkopiert programvare og å ikke takke ja til ukjente filer på e-post eller over Bluetooth.

Lære mer om forholdsregler mot virus?

Trenger jeg antivirusprogramvare?

Samtidig som antallet mobilvirus har begynt å vokse, har antivirusselskapene kastet seg over mobilbrukerne, og laget programvare som beskytter telefonen din. Om du virkelig trenger antivirusprogramvare i dag, er en annen sak. Men det er alltid greit å være på den sikre siden, kanskje særlig i bedrifter som har delt ut jobbtelefoner til en drøss ansatte.

Vi har for anledningen fått tak i den nyeste versjonen av F-Secures antivirusprogramvare: F-Secure Mobile Security 5.0. Vår versjon er laget for S60, og vi har installert den på en typisk businesstelefon, Nokia E71.

Etter å ha jobbet med mobiltelefoner i seks år uten å ha sett snurten til noe mobilvirus, valgte vi å kjøre en omtale istedenfor en test i tradisjonell forstand. Det vi har sett nærmere på er funksjoner, brukervennlighet, og ikke minst: Går det ut over telefonens ytelse når du kjører et virusprogram i bakgrunnen?

MObile Security har flere forskjellige funksjoner.
Mobile Security har flere forskjellige funksjoner.

F-Secure Mobile Security 5.0 – Hva får du?

Et antivirusprograms viktigste oppgave er naturligvis å forebygge virusinfeksjoner i telefonen din. Mobile Security 5.0 har fått flere funksjoner som skal holde telefonen din trygg:

Du kan oppdatere direkte fra programmet.
Du kan oppdatere direkte fra programmet.

Virusbeskyttelse

Denne funksjonen følger med på hva som går inn og ut av telefonminnet ditt til enhver tid, og sørger for å sperre ute ulumskhetene som måtte banke på døren. Denne funksjonen bør alltid være aktivert, og du bør også oppdatere den jevnlig (gjøres direkte fra menyen) for å være sikker på at databasen over kjente virus alltid er komplett.

Du kan også gjøre en manuell scanning av teleonen din når du måtte ønske, dersom du har mistanke om at uønsket tredjepartsprogramvare befinner seg steder den ikke burde.

Brannmuren hindrer uønskede tilkoblinger.
Brannmuren hindrer uønskede tilkoblinger.

Brannmur

Brannmuren er et kjent og effektivt verktøy for å holde uønskede gjester på trygg avstand fra datamaskinen din. Brannmuren i Mobile Security har nøyaktig samme oppgave som på en datamaskin, altså å være dørvakt for innkommende tilkoblinger. Du kan selv velge hvor kresen brannmuren skal være på tilkoblingsforsøkene.

Du kan låse eller slette innhold fra telefonen ved hjelp av SMS.
Du kan både låse telefonen og slette innhold.

Tyveribeskyttelse

Dersom du skulle være uheldig å bli frastjålet mobiltelefonen din, lar denne funksjonen deg sende en SMS til telefonen din for å sperre den for all bruk. I tekstmeldingen skriver du enkelt og greit #lock# etterfulgt av en egendefinert sikkerhetskode, så er telefonen ubrukelig for tyven. Noe som må sies å være en liten tilfredsstillelse i seg selv.

Du kan også sende en SMS med #wipe# + sikkerhetskode for å slette absolutt all informasjon som er lagret i internminnet. Vær obs på at programmet ikke har tilgang til minnekortet, så om det er sensitiv informasjon du vil beskytte, så bør du lagre denne i telefonminnet.

212 blokkerte tilkoblinger på 10 dager.
212 blokkerte tilkoblinger på 10 dager.

Statistikk

Her kan du sjekke hva antivirusprogrammet har bedrevet tiden med mens du har gjort andre ting.

I praksis

Å installere antivirusprogramvaren er en smal sak, du laster ned installasjonsfilen, trykker på den, og svarer "ja" der du blir spurt. Etter en kjapp restart er programmet aktivt, og vil automatisk starte opp i bakgrunnen.

Undertegnedes personlig erfaring med antivirusprogramvare på datamaskiner, er at dette treger ned maskinvaren betydelig. Skepsisen til å installere et tilsvarende program på en smarttelefon (som allerede er tregere enn en enkel telefon) var derfor rimelig stor.

Overraskende nok ser ikke Mobile Security ut til å påvirke telefonens ytelse i det hele tatt. I løpet av ti dagers bruk har vår utvalgte E71 oppført seg akkurat som den pleier, og vi måtte jevnlig sjekke om virusprogrammet faktisk var aktivert. Dette er en gledelig overraskelse, og gjør at vi ser liten grunn til å ikke fortsette å beskytte telefonen – selv om vi muligens ikke ser det helt store behovet.

I løpet av de samme ti dagene fant vi nemlig ikke et eneste virus. Dette til tross for at vi faktisk prøvde, ved å konsekvent gå med Bluetooth-funksjonen aktivert og synlig for alle. Verken på jobb, på kjøpesenteret eller andre steder fantes det tegn til ondsinnet, trådløs programvare.

En kjapp titt i statistikkfunksjonen viser at vi har hatt 15341 tillatte brannmurforbindelser siden vi installerte programmet, mens 212 forbindelser har blitt sperret. Om vi hadde endt opp med et virus uten at disse hadde blitt sperret er en annen sak. Vi mistenker at vi først hadde måttet svare "ja" på mer enn én lumpen forespørsel.

Statistikken viser også at virusdatabasen beskytter oss mot 400+ virus, og at 10307 filer har blitt skannet for ondsinnet programvare.

Ikke mye snusk å spore her.
Ikke mye snusk å spore her.

Konklusjon

Om du trenger eller ikke trenger antivirusprogramvare er og blir en individuel vurdering. Med sunn fornuft og enkle forholdsregler er det sannsynligvis ingen grunn til å bekymre seg. Det er på den annen side ingenting i veien med å være ekstra forsiktig, særlig dersom du skal levere ut jobbtelefoner til ansatte i firmaet ditt.

Gledelig nok kan Mobile Security 5.0 ligge i bakgrunnen og passe på, uten at det får noen merkbare konsekvenser for ytelsen i telefonen din – i sterk kontrast til tilsvarende programmer for datamaskiner.

Det er vel heller ingen tvil om at virustrusselen for mobiltelefoner øker når telefonene blir mer og mer avanserte. Dess mer komplisert operativsystem, dess mer utspekulerte virus. Selv om dagens situasjon ikke er kritisk, kan det være greit å ha den ekstra tryggheten et virusprogram byr på.

Dersom du vil prøve ut F-Secure Mobile Security 5.0 kan du hente det ned fra F-Secures hjemmesider. Prisen for en ett-årig lisens er 39,95 euro, som tilsvarer cirka 365 kroner. Vil du lisensiere programmet for to år, koster det 59,95 euro, eller rundt 550 kroner.

Vi kommer for øvrig tilbake med et nettmøte med F-secure neste fredag. Da kan du få svar på alt du lurer på angående mobilvirus.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen