Test

Omtale av Virtualdub

Skrevet av Bjørn Kjellevoll

Her har du et gratis alternativ til videoredigering som sloss blant de store når det gjelder videoredigering.

Greit å vite

Virtualdub er i hovedsak et linenært redigeringsprogram, men du burde ha brukt et lignende program før, for her er det ikke mye wizards eller lignende hjelpemidler som hjelper deg.

Virtualdub ble først kjent når det mye omstridte formatet ”divx” kom på markedet. For det viste seg at virtualdub egnet seg veldig bra til streaming av lyd og bilde. Dermed blir lyd og bilde synkronisert. Lyden blir ofte hengende etter når man har laget en ferdig divx.

Førsteinntrykket virker ganske dødt, og man vet liksom ikke hvor man skal starte.

Når man har lastet ned programmet så er det ganske ”bart”, det eneste du kan gjøre er å klippe, lime slette/legge til frames. Til stort sett alt annet må man bruke filter, med programmet følger det med rundt 30 filter.

Det skal ikke være usagt at dette er et program som er laget på fritiden av en person, slik det står på nettsiden til programmet, ” Proof that i had too much free time in college”.

Komme i gang

Det eneste du trenger for å komme i gang er å laste ned en zipfil på rundt 700 KB. Når zipfilen er åpnet sitter man igjen med 10 filer, herunder programfilen til Virtualdub. Programmet krever ingen installasjon, programmet kjøres direkte fra mappen man pakket ut programmet til.

Når du starter er det første bildet ganske anonymt.

Tenker man litt logisk, hvor man skal åpne, redigere og lagre går det veldig bra.

Eksempel på bruk av filter:

Du har åpnet en videofil.

Trykk på Video -> filter på menyen oppe. Når du trykker add på menyen til høyre kommer en liste over alle innlagte filter, hvis du legger inn flere filter kommer de automatisk i listen. Trykk på ”TV” helt nederst i listen. Når du trykker ”ok” kommer spesifikasjonene til filter opp, trykk ”ok” en gang til for å få de mest vanlige konfigurasjonene til filteret.

Trykk ”ok” nå er filteret lagt til i listen som på bildet over.

Nå ser du hvordan filmer blir med dette filteret. Bildet til venstre er det originale bildet, det til høyre er filmen med filter lagt til.

Når du kjører filmen går begge filmene samtidig for å vise forskjellen mellom original film og den editerte versjonen av filmen.

Til slutt

Dette er et program for den litt mer erfarne, vil du gi deg ut på dette uten litt basiserfaring, er du en av de dristige. Her er det bare å begynne redigeringen, filter finner du en del av på nettet.

Linker:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen