Sigmas nye 50mm-objektiv er blant de største og tyngste i sin klasse.

Omtale Sigma 50mm Art F1.4 DG HSM

Sigmas nye 50mm-objektiv er blant de største og tyngste i sin klasse.

Bedre objektiv enn Canon – til halve prisen

En stor og tung 50mm er ikke for alle, men tåler du vekten er dette objektivet du skal ha.

Fokusering

Å få fokusering med lyssterk optikk er alltid vanskelig. Både liten dybdeskarphet på største blender og såkalt fokusshift, hvor fokusplanet flytter seg når objektivet blendes ned, gir utfordringer. Fokusshift er spesielt problematisk på speilreflekskameraer som fokuserer på største blender og så blender ned i det bildet tas.

Da er det godt å se at Sigma 50mm Art F1.4 DG HSM fungerer rimelig bra med hensyn til fokusshift. Vi testet på en knapp meters avstand og der var det en viss forskyvning bakover ved nedblending, men aldri så mye at fokuspunktet kom ut av dybdeskarphetsområdet. På lengre avstander er det ikke like enkelt å teste, men vi fikk aldri noen total fokusbom som skyldes fokusshift.

Sigma er det eneste firmaet foreløpig som har lansert en enhet som lar sluttbruker kalibrere objektiv slik at mindre fokusfeil kan justeres bort selv for kameraer uten mikro-fokusjustering. Både Canon Eos 1D X og Canon Eos 70D som vi brukte har imidlertid denne funksjonen.

Begge kameraer fokuserte for øvrig bra uten noen form for justering med kontrastbasert fokus i Live View. Med vanlig fasebasert speilrefleksfokusering var det imidlertid litt større variasjoner og med 70D var det en del frontfokus, men fokus kan altså justeres både i kamerahuset og i objektivet.

Totalt sett oppførte Sigma-objektivet seg minst like bra med hensyn til autofokus som Canon 50mm F1.2 L, og bedre enn Canon 50mm F1.4 - på de to husene vi hadde tilgjengelig. Fokuseringen var for øvrig ganske rask, og god fokusring gjorde at det var mulig å få til ganske nøyaktig manuell fokusering. 

Oppsummering

Stort, tungt, fast brennvidde, ingen stabilisator og pris på rundt 7000 kroner gjør at Sigma 50mm Art F1.4 DG HSM alltid vil være et objektiv for de spesielt interesserte. Men er du først fotoentusiast og har sansen for 50mm brennvidde bør dette objektivet høyt på ønskelisten.

Vi ser det som vesentlig bedre enn Canons 50mm F1.4, og faktisk også bedre enn Canon 50mm F1.2 L til nesten dobbel pris. Du får riktignok ikke F1.2 med Sigmaen, men det er mindre fortegning, samt bedre skarphet og oppløsning på store blendere.

Vi gir selvsagt en anbefaling til Sigma 50mm Art F1.4 DG HSM og ser frem til flere objektiver i denne serien!

Finn beste pris på Sigma 50mm Art F1.4 DG HSM i prisguiden

Går du i surr på hva alle forkortelsene på objektivet betyr?
Se vår komplette guide til objektivforkortelser

Gå til side

Sigma 50mm Art F1.4 DG HSM for Canon

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen