OMTALE: Omfattende fotooppslagsverk
Omtale
(Bilde: Akam.no)

Omfattende fotooppslagsverk

«Se med kamera» favner over det meste.

«Se med kamera» er noe såpass lite dagligdags som en norsk fagbok om fotografering, fotoutstyr og alt det som kommer etterpå.

Og det er et ganske ambisiøst prosjekt Toralf Sandåker har begitt seg ut på.

Finn ditt beste bilde

Hvert kapittel er greit beskrevet.
Hvert kapittel er greit beskrevet.Foto: Akam.no

Det er ingen detaljerte programvareinstruksjoner eller lange tekniske utgreininger i boka, men derimot generell informasjon om hvordan utstyr fungerer og hvordan man kan tenke rundt selve fotograferingsprosessen.Boken har fått undertittelen «Finn motivet – fortell historien – behersk teknikken» og dette går igjen i innholdet.

Det er en variert blanding som favner bredt, og boken blir sånn sett et oppslagsverk og utgangspunkt for videre studier.

Les også: Åtte bilder som forteller en unik historie

Noe for enhver

«Se med kamera» henvender seg både til de som nettopp har kjøpt sitt første kamera og de som har holdt på i mange år. Hvordan går man så frem når man snakker til lesere med så ulike utgangspunkt?

Jo, man legger opp kapitlene i boken slik at det innbyr til hopping frem og tilbake mellom emner som fanger interessen. Boken er delt opp i fire hoveddeler, som igjen er delt opp i fire kapitler, hvor første del av kapittelet er en innføring, mens andre delen blir en fordypning.

Dette fungerer helt glimrende. «Se med kamera» er en bok det er fristende å bla frem og tilbake i, og det er også enkelt å finne frem dersom det er et spesifikt tema du gjerne vil lese mer om. Uansett hvilket kunnskapsnivå du befinner deg på, vil du antagelig finne noe nytt i «Se med kamera».

Noe for noen

En bruksansvisning er også med.
En bruksansvisning er også med.Foto: Akam.no

Kapitlene som er myntet på nybegynneren, vil fort kunne bli overflødig informasjon for den viderekomne. På lik linje vil kapitlene for den viderekomne kunne virke avskrekkende på nybegynneren dersom denne dumper innom.Det som er bokens styrke, må også nevnes som en mulig felle.

Likevel er det vanskelig å se hvordan Sandåker kunne gjort det annerledes uten å ha utelukket den ene eller den andre gruppen.

Les også: Fotografiets superstjerner

Finn din egen vei

For å dra en god, gammel klisjé: Det finnes mange veier til Rom. For å nå målet om å ta gode bilder trengs det både kunnskap, inspirasjon og ikke så rent lite prøving og feiling. Og der er her «Se med kamera» kommer inn.

Med en god porsjon kunnskapsformidling, fine eksempelbilder og kapitler som dekker over svært mange fotografirelaterte temaer, oppmuntrer Sandåker nemlig leseren til å legge ut på en slik oppdagelsesferd i fotograferingens verden.

Ta med kameraet på tur ut i verden.
Ta med kameraet på tur ut i verden.Foto: Shutterstock/StockImageGroup

Det er ingen trinn for trinn-oppskrift i boken, men en vennlig hånd som peker ut mange mulige fremgangsmåter. Det fungerer godt, og under lesingen tok jeg meg stadig i å tenke «Å ja, men hvis jeg først gjør sånn, så kan jeg gjøre det etterpå.» Jeg ble rett og slett inspirert.

Det finurlige med gode triks, er at mange av disse i etterkant fremstår som helt selvsagte. Hvorfor tenkte jeg ikke på det, vil du kanskje oppleve at du tenker opp til flere ganger i løpet av lesingen. Men bak slike «opplagte» triks ligger det ofte lang erfaring, noe Sandåker også beviser at han har.

Les også: Gammel fototeknikk på fremmarsj

Solid penn

Toralf Sandåker er journalist og teknisk redaktør i bladet Fotografi. Det kommer neppe som noen overraskelse at han har stålkontroll over språket; selv relativt kompliserte temaer får han formidlet på en måte som gjør at det er lett å henge med.

Veldig fint er det også å se at han konsekvent har brukt gode, norske faguttrykk der disse har vært tilgjengelige og naturlig å bruke. Det er rett og slett en fryd å lese i boken.

Alt i alt er «Se med kamera» en bok det absolutt er verdt å kikke litt nærmere på, enten man er ganske fersk i «spillet» eller har hengt med en stund.  

«Bonusmateriale» fra boken finner du på nettstedet for boken.

Trenger du mer inspirasjon? Her er 10 fotobøker verdt en nærmere kikk »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen