Omfanget av ID-tyveri øker

- Selv om banken dekker ditt direkte økonomiske tap, så får tyveriet en rekke konsekvenser som ikke synes direkte økonomisk.

Slik startet Leif T. Aanensen fra Datatilsynet sitt foredrag om ID-tyverier i anledning Nasjonal sikkerhetsdag i dag. Det er han folk ringer til når de opplever at identiteten deres blir misbrukt, og han opplever at problemet er eskalerende.

Økende problem
- Høsten 2006 begynte telefonene å komme fra mennesker som hadde opplevd at det var blitt opprettet mobilabonnementer i deres navn, I 2007 kom det en rekke meldinger fra personer som opplevde at andre brukte deres kontoer for å handle på nett. I slutten av 2007 begynte folk å ringe inn da de opplevde at fremmede opprettet nettbanker i deres gamle foreldre sitt navn. Det mest ekstreme tilfellet var personen som opplevde at fremmede tok opp lån og kjøpte bil i hans navn. Et problem var selve lånet, regningene for fotobokser og feilparkeringer er et problem som tar vel så mye tid, forklarte Aanensen.


ID-tyveri kan bli en enorm personlig belastning forklarer Leif T. Annensen fra Datatilsynet.

Ifølge han gir ID-tyveri en gedigen ryddejobb hvor du må overtale butikker, banker, politi og myndigheter om at du slett ikke har gjort det personnummeret ditt tilsier at du har utført. Dette er et problem som både kan være tidkrevende, slitsomt og gå utover andres tillit til deg. Aanesen selv møter stadig folk med slike problemer.

Selv anbefaler han sterkt å anmelde ID-tyveri med det samme, da står du i det minste litt sterkere når du nekter å betale for hotelloppholdet i luksussuite.

Enormt i omfang i USA
Norge har enda en lang vei å gå før det virkelig tar av. I USA opplever derimot 3,6 prosent av befolkningen at deres identitet blir stjålet. Datatilsynet selv regner med at med dagens utvikling i Norge vil alle nordmenn oppleve ID-tyveri i en eller annen form.

- Det er viktig å øke bevisstheten til folk rundt dette problemet, påpeker Aanensen.

Stat, kommune og næringsliv har ansvaret
Likevel er det ikke mot privatpersoner han retter hardest skyts i denne anledning. Privatpersoner må uten tvil være oppmerksomme på hva de gir fra seg på nett og til fremmede av personlige opplysninger, men Aanensen mener stat, kommune og næringsliv spiller en langt større rolle.

- Disse har et hovedansvar for de ID-tyverier vi ser, sier han.

Som et eksempel peker han på stat og kommune sin deling av informasjon offentlig.

- Offentlighetsloven er et viktig og godt prinsipp, men må de på død og liv klistre privat informasjon på nett, spør han.

Datatilsynet har opplevd at flere kommuner legger offentlig informasjon ut på nett.

- Dette er en gavepakke for kriminelle, påpeker Aanensen.

Som en usikret motorvei
Ikke bare er det nedverdigende når søknaden om trygd havner på nett, det er også direkte farlig mener han.

- Den samhandlingen staten og kommunen i dag ønsker med borgerne via nett er som en motorvei uten autovern og gatelys. Så lenge disse ikke er på plass bør fartsnivået senkes, mener han.

Næringslivet må bli bedre
Stat og kommune var ikke alene om å få gjennomgå i Aanesen sitt foredrag, også næringslivet fikk så det holdt. Spesielt trakk Aanensen frem eksempelet hvor kundeinformasjon hos flere teleselskaper lå åpent tilgjengelig.

- Datatilsynet advarte mot dette i lang tid. Advarslene ble så og si latterliggjort inntil informasjonen ble stjålet, påpekte Aanensen.

Denne informasjonen var gull vært for kriminelle som gjennom skattevesenet og folkeregisteret kan finne mangt om enkeltindivider. Nok til å både få kreditt og bankkonto. For telekundene som ble rammet var det derimot slett ikke morsomt.

- I den anledning skal det faktisk gis honnør til Tele 2 som var redelige nok til å innrømme og beklage hendelsen ovenfor sine kunder. De andre teleselskapene var kjappe med å feie det hele under teppet, påpekte Aanensen til slutt.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen