Olympus tetter hullet

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har tidligere uttrykt håp om at Olympus skulle tette hullet mellom E-520 og E-3, og på Photokina kom endelig nyheten om at noe nytt var på gang. Vi bommet riktignok på hvordan det nye kameraet ville arte seg, men hvem bryr seg om det nå som Olympus E-30 endelig er her?

Det nye kameraet ser veldig ut som en slags light-versjon av E-3, i at det for eksempel ikke har fått annen værtetning enn den samme som E-520 er utstyrt med, men da E-30 er nyere har det også fått en del forbedringer i forhold til E-3. Blant annet er oppløsningen øket til 12,3 megapiksler, og skjermen er litt større enn på E-3 (6,9 cm mot 6,3 cm) og har den samme bevegeligheten. Hastigheten er lik, men på grunn av den økte oppløsningen har kameraets buffer ikke plass til mer enn 12 RAW-bilder, mot E-3s 19.

I tillegg skal E-30 ha fått samme AF-system som E-3, som visstnok skal fungere i lys helt ned til -2 EV, noe som er det beste på markedet i dag om man skal stole på spesifikasjonene. I tillegg får også E-30 en rekke kreative muligheter, som for eksempel kvadratisk bildeformat om man skulle ønske det, samt mulighet til dobbelteksponering som man kjenner det fra filmdagene. Man vil da kunne se de to bildene oppå hverandre på skjermen før man tar bilde nummer to, og i følge Olympus Norge er det å bringe det gammeldagse mørkerommet tilbake, men denne gang i kameraet, som er filosofien bak mange av de nye funksjonene i E-30.

I det hele tatt er E-30 mer lik toppmodellen E-3 enn vi hadde turd håpe på, og om man ikke trenger den heftige værtetningen på E-3, som er eneste kamera som noen sinne har fått full pott av oss på byggekvalitet, så er E-30 en ganske selvskreven kandidat for Olympus-entusiaster. De har ventet på et kamera i denne nisjen ganske lenge nå, og ting tyder på at de nå får belønning for sin tålmodighet.

Pris i Norge er ennå uvisst, men kilder i Olympus forteller Akam at de vil bli svært overrasket om prisen kommer over ti tusenlapper for et kit her til lands. Interessant nok er dette temmelig likt prisleiet for Olympus' dobbeltkit med E-400 for to år siden, sånn bare for å illustrere hvor mye mer man får for pengene i dag. E-30 skal visstnok komme i salg i løpet av januar 2009, så Olympus rekker ikke julesalget i år med dette klameraet, men det er likevel betydelig tidligere enn det tidligere rapporter om en gang i løpet av våren 2009 har kunnet tyde på.

Oppdatering:
Vi har nå fått priser i Europa, som inkluderer avgifter:

Det ser dermed ut til at veiledende utsalgspris blir noe høyere enn det våre kilder i Olympus indikerte, men i praksis vil utsalgsprisene raskt legge seg betydelig lavere enn dette.

Sammenlign nye Olympus E-30 med E-520 og E-3 her.

I samme slengen slipper Olympus også en ny versjon av "gamle" Olympus Zuiko Digital 14-54mm F2.8-3.5. Forbedringene er visstnok ikke så store, og det dreier seg først og fremst om en autofokus som er tilpasset AF-systemet i nyere FourThirds-kameraer, samt mer avrundete blenderlameller, noe som potensielt kan gi penere bokeh.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen