Olympus SP-800UZ

Introduksjon

 

Olympus var en av de første produsentene som lanserte digitale superzoomkameraer i januar 2000 og de har hatt en rekke bra modeller på markedet. Poenget med superzoomer er stort zoomområde i et relativt små kameraer. Du ofrer litt bildekvalitet, men får et kamera som er mye mindre, lettere og billigere enn et speilrefleks med tilsvarende brennviddeområde. Sammenlignet med et typisk kompaktkamera med 3x til 5x zoom får du omtrent samme bildekvalitet, men mer zoom samt og et større kamera.

Innenfor disse designparameterne er det fortsatt mange valg som skal gjøres og Olympus har på sine toppmodeller stort sett ligget over snittet i både størrelse/vekt og ergonomi, byggekvalitet og finesser. Dette ”toppet seg” med SP-570UZ som vi testet sommeren 2008, og som fortsatt er et av de mest komplette superzoomene vi har testet. Det var først med 20x zoom, hadde blitssko, RAW-format og zoomring på objektivet i stedet for en zoombryter.

Etter SP-570UZ virker det som Olympus har endret litt fokus. Nyere modeller har fått færre finesser samtidig med at størrelse og vekt er redusert. Først kom SP-765UZ som var en forenklet versjon av SP-570UZ med mindre skjerm og uten blitssko og zoomring. Deretter kom SP-590UZ i 2009 med flere piksler og ny zoomrekord igjen (26x), men ellers relativt likt SP-765UZ bortsett fra at RAW-støtte forsvant.

Årets modell, og testkameraet denne gang heter SP-800UZ og igjen har zoomområdet blitt større (30x) mens kameraet har blitt mindre og lettere. Nytt i år er 14 megapiksler og både zoomområdet og antall piksler er høyest i klassen. For å få ned størrelse, vekt og pris har Olympus kuttet elektronisk søker og byttet batteritype fra fire AA-batterier til et mye mindre Li-Ion batteri. Mangel på søker ser vi som et stort minus på et superzoomkamera. 840 mm ekvivalent brennvidde på full tele er vanskelig å holde stødig, selv med innebygd stabilisator. Søker ville gitt et ekstra støttepunkt mot hodet og gjort det litt enklere å få skarpe bilder.

SP800UZ har ikke manuell eksponeringskontroll og kan beskrives som er et helautomatisk kompaktkamera med enormt zoomområde. Høres det interessant ut kan du lese hele testen som starter på neste side.


Fysisk


SP-800UZ er laget vesentlig i plast. Overflaten er ganske glatt, men det er felt med bedre friksjon blant annet på grepet. Byggekvaliteten er OK og objektivet med hele 30x zoom virker også solid. LCD-skjermen er på tre tommer, men med relativt lav oppløsning og 16:9-format blir søkerbildet lite for bilder i 4:3-format. Elektronisk søker mangler. Batteriet er lite og holder bare til 200 eksponeringer i henhold til CIPAs testprosedyre.

I bruk


Tidligere superzoommodeller fra Olympus hadde alt av automatiske og manuelle funksjoner, men på SP-800UZ er det kun automatikk igjen. Manuell eksponeringskontroll mangler og selv lukkertidsprioritert og blenderprioritert automatikk er fjernet. RAW-støtte mangler også, og videomodus tillater ikke bruke av optisk zoom hvis man ønsker lyd på opptakene.

Fokusering og generell respons er ikke så verst, men SP-800UZ er definitivt ikke av de raskeste i klassen. Kontinuerlig fokusering er på som standard og det hjelper på fokuseringshastigheten i mange situasjoner.

Alle innstillinger endres via menyen, noe som gjør brukergrensesnittet enkelt å forstå, men tungvint i bruk.

Bildekvalitet


Med 14 megapiksler har SP-800UZ flest piksler i klassen, men det gjenspeiler seg dessverre ikke i reell oppløsing. Sammenlignet med 12 megapikslers kameraer så vi ingen forbedring og SP-800UZ er plaget med mer bildestøy enn konkurrentene. Selv Iso 50 er ikke støyfritt, og verre blir det jo mer Iso skrus opp.

Eksponering og farger var bra. Vi fant en del utbrente høylys i bildene fra SP-800UZ, men ikke verre enn på andre superzoomkameraer. Totalt sett er bildekvaliteten grei nok for denne typen kameraer så lenge man holder seg til relativ lav Iso. Trenger man ikke verdens hittil lengste brennvidde i et superzoomkamera finnes det imidlertid bedre alternativ.

Konklusjon


 


  - 30x optisk zoom - Mangler søker
  - Lengste tele på noe superzoomkamera - Ingen kontroll over lukkertid og blender
  - Lite og lett til zoomområdet tatt i betraktning - Tungvint at alle innstillinger må endres i menyen
  - Innebygd brukerveiledningen - Bildekvalitet, spesielt ved høy Iso
      - Optisk zoom virker ikke i videomodus hvis lydopptak er skrudd på
      - Kun elektronisk stabilisator i videomodus
         
         

Bildegallerier

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Olympus SP-800UZ

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen