Olympus oppgraderer FE-serien

Olympus FE-350 Wide
Olympus FE-350 Wide

Vi har tidligere sett nærmere på noen av Olympus' billigkameraer, senest nå rett før jul i vår sammenligningstest og for omtrent et år siden testet vi FE-200. Selv om dette er utpregede billigkameraer og bør vurderes i lys av det, har vi aldri helt klart å trykke dem til vårt bryst, for å si det slik. Dette kan imidlertid endre seg snart, om Olympus holder hva de lover. I en av de mest nøkterne pressemeldingene vi har sett fra dem på lenge, informerer de om tre nye modeller som alle får Olympus' nye objektivteknologi, som etter sigende skal merkbart forbedre bildekvaliteten, samt gjøre det mulig å konstruere kameraene mindre og billigere enn før.

I følge Olympus selv er det tre sider ved deres nye objektivteknologi som bidrar til denne forbedringen: DSA ("Dual Super Aspherical lens") er en ny type linseelement som kombinerer høy lysbrytning med høy evne til å kompensere for brytningsfeil, noe som i følge Olympus har tidligere vært vanskelig og har krevd flere linseelementer i samarbeid for å oppnå samme effekt. Ved hjelp av en ny og mer presis nedkjølingsmetode i produksjonen av linseelementer har Olympus også klart å lage en ny type ED-glass, som brukes for å forhindre feilbrytning av ulike farger. I tillegg skal det Olympus kaller SHR ("Super High Refractive index lens") bidra til jevnere og mer korrekt brytning over hele bildeflaten og dermed så vidt vi forstår føre til bedre kantskarphet på kameraer utstyrt med slike elementer. Vi håper dette ikke er store ord og fett flesk, og gleder oss til å sjekke.

De nye billigmodellene fra Olympus som får denne teknologien er FE-310, FE-340 og FE-350 Wide. Alle tre får 8 megapiksler og ansiktsdetektering, samt større zoomområde enn sine forgjengere.

Olympus FE-310
Olympus FE-310

FE-310 får i tillegg 5x zoom som tilsvarer 37-185mm ved fullformat, og en skjerm på 2,5 tommer (6,3 cm) og 154000 punkter. At dette blir det billigste av de tre nye i FE-serien gjenspeiles også på blenderen på f3.2 til 4.8 - ikke spesielt bra, men heller ikke katastrofalt dårlig. Videofunksjonen får heller ikke bedre tempo enn 15 bilder i sekundet, så den er også ganske skuffende.

FE-310 vil være det eneste av de nye FE-kameraene som bruker AA-batterier og får den fleksibiliteten det medfører. De andre vil få proprietære oppladbare batterier.

FE-340 ser da langt mere lovende ut. Ikke bare er videofunksjonen langt bedre enn på FE-310, men kameraet får også Olympus' nye bildeprosessor TruePic III som i følge Olympus skal gi raskere bildebehandling og forbedret bildekvalitet. Hva sistnevnte angår så er det nettopp de digitale aspektene av dette som har vært problemet med disse kameraene i tidligere modeller, så vi har håp om at dette kameraet representerer en bedring i bildekvaliteten for FE-serien. FE-340 vil i likhet med FE-310 få 5x zoom, men med litt bedre vidvinkel, det vil si tilsvarende 36-180mm. Blenderåpningen er derimot ganske dårlig og er på hele f3.5-5.6. Heldigvis er skjermen bedre, med sine 230000 bildepunkter fordelt på 2,7 tommer (6,9 cm).

Olympus FE-340
Olympus FE-340

Det klart mest interessante av de nye kameraene i FE-serien er FE-350 Wide. Med tilsvarende 28mm vidvinkel fortjener det tillegget "wide" i modellnavnet, og vi setter stor pris på skikkelig vidvinkel i en billigmodell, selv om det har medført at FE-350 Wide "kun" får 4x zoom, til tilsvarende 112mm.

FE-350 Wide har i tillegg fått seriens beste skjerm, med 3 tommer (7,6 cm) og 234000 bildepunkter. Blendertallene er f2.7 på vidvinkel og f5.4 i tele-enden. Sistnevnte er ikke direkte imponerende, men 2.7 på det videste er absolutt godkjent.

Veiledende pris er satt til kr 1390,- for FE-310, kr 1790,- for FE-340 og kr 2290,- for FE-350 Wide. Alle kameraene vil være tilgjengelige i Norge i løpet av februar.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen