Olympus mot strømmen

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Mange har gått og ventet på at Olympus skulle bytte ut det etter hvert aldrende E-1. Det skjedde ikke i denne omgang, men i stedet lanserer Olympus E-330. Det høres ut som en oppgradering av E-300, men selv om kamerahuset har fått noe av det samme designet, så er dette et helt nytt kamera.

Det er ikke så mange månedene siden Olympus lanserte E-500 som er etterfølgeren etter E-300. Den nye modellen blander seg ikke i dette segmentet. Kameraet er noe dyrere, og tilbyr noe helt nytt.

LCD-skjerm som søker

Det som er nytt, er at man kan bruke LCD-skjermen som søker. Så vidt vi vet, er det bare nisjeproduktet Canon EOS 20Da som har tilbudt dette tidligere blant speilreflekskameraene, og det var ikke et kamera beregnet på vanlig bruk. E-330 derimot er et kamera for alle.

Kameraet benytter tilsvarende system med speil i stedet for pentaprisme, slik som E-300. Men før søkeren, ligger det et halvgjennomtrengelig speil, som fordeler lyste både til søkeren, og til en CCD-brikke, slik at man også kan få bilde på LCD-skjermen (ca 92% dekning). Denne CCD-brikken gir ikke samme detaljering som MOS-sensoren som tar bildet. Så til detaljert arbeid som makrofotografering, kan man vippe opp speilet og lukkeren, og bruke selve MOS-sensoren til å lage søkerbildet på skjermen. Da har man 100% dekningsgrad, og har mulighet for å forstørre bildet, for å se mer detaljer. Her er en figur som illustrerer hvordan det virker.

Alternativ tekst mangler

 

Et halvgjennomtrengelig speil deler lyset som kommer inn mellom den optiske søkeren og CCD-brikken. Dette har ingen innvirkning på lyset som blir benyttet til å lage bildet, men det kan gi en mørk søker. Olympus-kameraer har fra før en ganske liten søker, og hvis denne også blir mørk, er det ikke bra. Det er mulig Olympus har tatt høyde for dette, og designet systemet så det fungerer bra. Dette vil bare få vite når vi får prøvd kameraet.

I tillegg til å fungere som søker, kan skjermen vippes opp eller ned, så den er lettere å bruke fra en vanskelig vinkel. Optimalt burde den også kunne vris fra side til side, men dette er likevel et stort framskritt, særlig for makrofotografer, og de som liker ”å skyte fra hofta”.

7,5 megapiksler

En annen ting vi ønsker å gjøre oppmerksom på er oppløsningen. Ikke bare har kameraet en helt annen type sensor enn tidligere, men Olympus har redusert oppløsningen i forhold til tidligere modeller. Mange vil nok mene at det er et tilbakeskritt, men da skal du tenke litt på hva slags reduksjon det er snakk om. Sensoren har 128x96 færre piksler enn E-500, og det er så lite at man ikke trenger å tenke på det. Det man derimot skal notere seg, er at Olympus har motstått fristelsen til å kaste seg inn i megapikselkrigen – en kamp som stort sett dreier seg om markedsføring, og i mye mindre grad om bildekvalitet. Ved å faktisk gå ned i oppløsning, synes vi Olympus opptrer modent, og bidrar til å dempe det voldsomme jaget etter stadig høyere oppløsning. Bedre signalbehandling er nå minst like viktig, men vanskeligere å selge.

Alle vanlige kameraer i dag har enten CCD- eller CMOS-sensor. Hvordan sensoren som Olympus kaller Live-MOS fungerer er vi litt usikre på, men gleder oss som vanlig til å få anledning til å teste det.

Alternativ tekst mangler

Olympus har, som vanlig, kuttet ut info-displayet, og viser denne informasjonen på LCD-skjermen. Vi synes det er en god løsning, for det gir plass til mye mer informasjon, og muligheter for å enkelt endre på mange av disse. Men når man skal bruke skjermen som søker, begynner det å bli lite plass igjen til denne informasjonen. Olympus har gjort som på de fleste kompaktkameraer, der man sprer denne informasjonen rundt på kantene av skjermen, men det er mer informasjon som kreves på et speilreflekskamera, og dermed kan det fort bli så mye at det går utover komposisjonsmulighetene.

Kjent Olympus

Utover de nevnte funksjonene, virker det som dette er et ”vanlig” Olympus-kamera, med filter for å unngå støv på sensoren, ukonvensjonelt design, en rekke innstillingsmuligheter, og personlige valg.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Mange speilrefleksbrukere har etterlyst muligheten til å bruke LCD-skjermen som søker. Mange bruker av ultrazoomkameraer har holdt seg unna speilreflekskameraer nettopp på grunn av denne mangelen. Nå kan de få i både pose og sekk fra en produsent som er kjent for å gjøre ting annerledes enn de fleste. Olympus liker å gå mot strømmen, og bryte med konservatismen som finnes i dette markedet. Det vil være mange som ikke vil like denne løsningen, som vil si at man ikke trenger å bruke skjermen som søker, fordi det ikke er slik man bruker et speilreflekskamera. Men enten man liker løsningene eller ikke, er det viktig at noen velger denne veien, og viser hva som er mulig, og hva som ikke nødvendigvis trenger å være slik det alltid har vært.

På grunn av at kameraet har to sensorer, og dermed også mer kompleks konstruksjon, er dette et kamera som koster noe mer enn E-500, men overraskende nok der det ikke større enn E-300, og veier til og med litt mindre. Prisen mener vi ikke vil være avskrekkende. Kameraet, med et 14-45mm kit-objektiv, får en veiledende pris på 9290,- kroner (8400 for bare huset). Det vil si at vi bør se gatepriser på rundt 8500,- med objektiv. For et kamera som tilbyr noe ingen andre gjør, er dette absolutt ikke ille. Kameraet ventes på markedet i mars.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen