TEST: Olympus Mju 1020
Test

Olympus Mju 1020

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bildekvalitet


Vurdering: karakter

Oppløsning

Her har vi valgt kameraer med egenskaper som er paralelle med Olympus Mju 1020. Nikon Coolpix P5000 besitter 10 MP, objektivene i Panasonic Lumix DMC-TZ3 og Ricoh Caplio R6 dekker, tilsvarende Olympus-modellen, store zoomområder. Disse ligger noen megapiksler under for Olympus med respektive 7.2 og 7.0 MP. Med historisk sett utmerket bildekvalitet representerer Fujifilm en gylden standard. Fujifilm f50fd ligger et par MP over Olympus.

Fujifilm viser, ikke uventet, best oppløsning, selv om de ikke vinner mye på de to ekstra megapikslene slik vi også så i vår anmeldelse av dette kameraet.

Olympus kan ved første øyekast virke en tanke skarpere enn Nikon. Ser vi nærmere etter dreier dette seg nok heller om overoppskarping innad i kameraet. Nikon leverer et mer ballansert resultat med mer rom for egen oppskarping. Av Panasonic Lumix DMC-TZ3 (7.2 MP) og Ricoh Caplio R6 (7.0 MP) går Panasonic klart av med seieren. I dette selskapet produserer Panasonic faktisk den bildemessig reneste fila, selv om de når det gjelder oppløsning ikke når helt opp.


Olympus Mju 1020
Nikon Coolpix P5000
Fujifilm f50fd
Panasonic Lumix DMC-TZ3
Ricoh Caplio R6

Skarphet

Slik vi påpeker i andre tester, handler skarphet om kameraets evne til å gjengi detaljer og overgangene mellom dem. I begge tilfeller vil mindre og tettere detaljer kreve mer av kameraet. Resultatene påvirkes blant annet av objektivkvalitet, sensortype, bildebehandling innad i kamera. Derfor måles kameraene under identiske lysforhold.

Først ser vi resultatkurven for test av MTF50 (corr) der tallet er justert (i rødt) for mer realistisk oppskarping. Imatest måler antall horisontale linjer per tomme for utskrift med en viss detaljrikdom. Eksempelvis klarer de fleste fotoskrivere ikke å gjengi mer enn ca 150 linjer. I våre tester bruker vi 100 linjer per tomme som standard og refererer i kvalitetsskalaen til høyeste utskriftsmulighet i den kvaliteten.

Etter å ha plottet resultatet inn i resultatarket vårt ser vi at Olympus Mju 1020 rent detaljmessig er god for utskrifter rett under størrelse A3. I sammenligningsgrafen kommer dette kameraet dermed dårligst ut, mens Panasonic Lumix DMC-TZ3 (7.2 MP) gir best detaljgjengivelse per megapiksel.

<i>Kvalitetsskala for MTF50 (corr) ved 120 linjer per tomme.</i>
Kvalitetsskala for MTF50 (corr) ved 100 linjer per tomme.

Deretter ser vi på det såkalte ”10-90% rise distance” diagrammet. Her har Imatest analysert kantgjengivelsen, det vil si lengden på overgangen mellom det som i virkeligheten er skarpt adskilte hvite og sorte flater, gjengitt med det aktuelle kameraet. Jo kortere stigningsavstand fra sort til hvitt, desto skarpere gjengivelse. For Olympus 1020 Mju blir resultatkurven relativt slak, det vil si ikke spesielt skarp gjengivelse. Kameraet kommer igjen dårligst ut stilt opp mot de andre.

Spesielt interesserte kan lese mer om detaljemåling på Imatests egne sider.

Hovedkortet

I denne bildeserien vises hovedkortet i sin helhet i kolonnen til venstre. Trykk på bildet for å se det i sin helhet. I midten og til høyre ser vi 100% utsnitt av hovedkortets senter og nedre venstre hjørne og illustrerer både skarphet og detajlgjengivelse. Bildene er tatt ved ISO 100. Nikon ser ut til å gi litt bedre hjørneskarphet enn de andre modellene.

Olympus Mju 1020

Nikon Coolpix P5000

Fujifilm f50fd

Ricoh Caplio R6

Panasonic Lumix DMC-TZ3

De følgende utsnittene viser hovedkortet fotografert ved ISO 400, 800 og 1600. Husk at Ricoh R6 og Panasonic Lumix DMC-TZ3 “kun” har 7 megapiksler mens Fuji f50fd har 12. I dag bør kompaktkameraer levere brukbare resultater i alle fall opp til ISO 400. Til en veiledende pris rett under 3000 kroner synes vi heller ikke det er mye å forlange ok kvalitet ved ISO 800.

Alle kameraene viser støy. Men det finnes grader av støy, og ulike typer støy. Noen kameraer produserer også mer behagelig, "naturlig" preget støy. Her er det også snakk om smak, og noe man kan justere i ettertid (farger, skarphet, kontrast). Vi vurderer derfor bare detaljgjengivelse, som i praksis betyr det du har igjen å jobbe med skulle du ønske å forbedre bildene dine på datamaskinen hjemme.

Vinneren blir med våre øyne Fujifilm som faktisk ser ut til å levere brukbare støynivå selv ved ISO 1600.

For Mju 1020 er forskjellen mellom 400 og 1600 ISO ikke så radikal som for eksempel hos Nikon P5000. Problemet er at resultatet er ganske loddent allerede ved ISO 400 på grunn av støyredusering. Sammenligner vi Nikon og Olympus på 1600 ISO virker Nikon rikere på støy, men gjengir samtidig flere detaljer.

Olympus Mju 1020 ISO 400
Olympus Mju 1020 ISO 800
Olympus Mju 1020 ISO 1600
Nikon Coolpix P5000 ISO 400
Nikon Coolpix P5000 ISO 800
Nikon Coolpix P5000 ISO 1600
Fujifilm f50fd ISO 400
Fujifilm f50fd ISO 800
Fujifilm f50fd ISO 1600
Panasonic DMC-TZ3 ISO 400
Panasonic DMC-TZ3 ISO 800
Panasonic DMC-TZ3 ISO 1250
Ricoh Caplio R6 ISO 400
Ricoh Caplio R6 ISO 800
Ricoh Caplio R6 ISO 1600

Her ser vi kameraets prestasjoner i den virkelige verden. Rådhuset ser en tanke vassent ut allerede i denne beskjedne størrelsen tatt med vidvinkel. Dette bekreftes i utsnittene, som ikke er på nivå med de andre kameraene, og det til tross for at Olympus-modellen har flere megapiksler enn både Ricoh og Panasonic. Med tanke på makroresultatene vi så tidligere kan dette tyde på at Mju 1020 er spesielt uskarpt mot utkanten av linsa, noe som aksentueres ved vidvinkel.

Som vi ser mestrer de andre kameraene vidvinkel bedre. Det viser igjen at megapiksler kun er en del av oppskriften på gode bilder, og at dagens ørsmå sensorer nok begynner å nå et MP-mettningspunkt. Forholdet mellom bildekvalitet og megapiksler diskuterer vi også her.

Vi vil påpeke at resultatene blir mer tilfredsstillende høyere brennvidder.

Olympus Mju 1020 Nikon Coolpix P5000 Fujifilm f50fd
 
Panasonic Lumix DMC-TZ3 Ricoh Caplio R6  
Olympus Mju 1020 Nikon Coolpix P5000 Fujifilm f50fd
 
Panasonic Lumix DMC-TZ3 Ricoh Caplio R6  

Se flere bilder tatt med Olympus Mju 1020 i galleriet.

Fargegjengivelse

Heller ikke Olympus Mju 1020 ga perfekte resultater i test av hvitbalanse. Blant kameraene vi sammenlignet i Imatest kommer faktisk Olympus verst ut etter Ricoh stilt til automatisk hvitballanse, slik vi kan se i grafen under.

I de neste figurene ser vi avviket. Firkantene representerer idealet, sirklene kameraets gjengivelse. Med idealkameraet skal disse overlappe.

I denne testen har vi selvsagt gjort det ekstra vanskelig for kameraene ved å fotografere i blandet lys. Ute i virkeligheten var heller ikke fargegjengivelse det mest prekære problemet for Mju 1020, men bidrar selvsagt heller ikke til å bedre kvaliteten.

Bildestøy

I denne grafen ser vi resultatet av test av bildestøy ved ulike ISO-verdier. Hos Mju 1020 er høyeste ISO-verdi 1600. Den gule linjen representerer luminansstøy, mens de andre fargene representerer kameraets fargefrekvenser RGB = Rødt, Grønt, Blått. Linjene følger hverandre i en jevn økning i støy opp ISO-skalaen. Bortsett fra den blå. Denne har en ganske uvanlig kurve sammenlignet med de andre kameraer. Dette reflekterer muligens det sterke lilla kromatiske avviket som preger kontrastområdene vi skal se nærmere på litt senere. Til sammenligning viser vi grafen til Nikon Coolpix P5000.

Eksponering og dynamisk omfang

Her ligger Mju 1020 relativt nære gjennomsnittet slik vi ser i grafen under. Olympus lå faktisk nærmest sammenlignet med de andre modellene vi satte det opp mot. I galleribildene vil man likevel se at også Mju sliter med detaljgjengivelsen i høylys.

Kromatisk feilbrytning

Som vi ser lider dette bildet av et tydelig lilla stikk på venstre side av lykten, med en antydning av grønnstikk på høyre side. Det samme er synlig i bildet av mennene. Dette skyldes en ujevn brytning av lysets bølgelengder i linsen der lilla ofte er vanskeligst å kontrollere. Dette oppstår gjerne ved vidvinkel slik som her der lysets brytningsvinkel er på sitt mest ekstreme. Mye av skylden ligger trolig i en svært kompakt telelinse kombinert med en bildebrikke som på grunn av høy sensortetthet får problemer med å korrigere misforholdet. Det er derfor litt paradoksalt at Olympus promoverer kameraet blant annet med utgangspunkt i megapiksler og løftet om utskrifter i plakatstørrelse - for her vil disse fargestikkene være godt synlige.

Olympus µ 1020

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen