TEST: Olympus Mju 1020
Test

Olympus Mju 1020

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk


Funksjoner

Vurdering: karakter

Dette kameraet er tiltenkt snapshotbruk. Olympus Mju 1020 leveres med 23 sceneinnstillinger tiltenkt forskjellige lys og motivsituasjoner, blant annet tre undervannsinnstillinger (undervannshus kjøpes i tillegg). Du får også en egen dokumentinnstilling tiltenkt fotografi av tekst på papir - smart - pluss en innstilling til å minimere gjenskinn ved fotografering gjennom glass. Aberet med ferdiginnstillinger er mangelen på kontroll man har som fotograf. To eksempler er ”levende lys” og ”naturlig lys” der kameraet begrenser størrelsen på filene til kun 3MB.
I Program-modus er det heller ikke manuelle valgmuligheter, hverken i fokus eller i hvitballanse. Man kan enten velge å bruke eller ikke bruke et utvalg innstillinger. Vi skal ta for oss noen her.

Bildestabilisering

Olympus Mju 1020 utfører såkalt Dual Image Stabilization. Dette vil si at kameraet kombinerer mekanisk stabilisering av sensoren i forhold til håndens bevegelse med en økning av ISO-verdien for å kompensere for lav belysning.
Dette fungerer bra, men man skal være obs på at den automatiske økningen av ISO vil forringe billedkvaliteten.

Brennvidde 46 mm ISO 200
Samme innstilling med bildestabilisator

Makro

Slik Olympus oppgir fokuserer objektivet inntil 2 cm fra motivet i super-makroinstilling. Fortegningen er meget bra men ikke helt uventet med tanke på at kameraet låser objektivet ved tilsvarende ca 50 mm småbildeformat i makromodus. Hjørneskarpheten er ikke like god. I dette testbildet ser vi at kun den midterste kvadratcentimeteren av det minste området på 2,3 x 1,8 cm er skikkelig skarpt. Men på slike avstander kan dette lett skyldes fokusforskjeller, og ikke dårlig optikk.Fotograferer man et mer naturlig motiv, som ikke er helt flatt, kan disse effektene dessuten bli helt andre.

Blits og zoom kan bare brukes i vanlig makroinnstilling der vi fikk en nærgrense på ca 6,5 cm med objektivet i vidvinkel.

Skyggejustering

Olympus’ såkalte skyggejusteringsfunksjon er tiltenkt portrettfoto i motlys og andre motiv med ekstreme sprang mellom lys og mørke som i vårt eksempel. Kameraet analyserer flere punkter i motivet og leverer en mer gjennomsnittlig og riktig eksponering, som her der solen stod omtrent midt imot objektivet. Som fotograf er man litt prisgitt kameraets vurderinger men det kan være en grei funksjon ved rask knipsing. Funksjonen skrus av og på via en dedikert knapp (deles med sletteknappen) så her tilrettelegger Olympus for raskere og mer intuitiv fotografering enn ved kameraet forøvrig. Det trekker opp.

Uten skyggejustering
Med skyggejustering

Video

Olympus Mju 1020 kan produsere to videokvaliteter: VGA (640x480 punkter), en standard i digitalkameraer og QVGA (320x240 punkter), som er vanlig i mobiltelefoner. Begge innstillinger kan spille inn enten 15 eller 30 bilder i sekundet.
Ved beste kvalitet (VGA og 30 bilder per sekund) blir resultatene som hos de fleste kameraer i denne størrelsen helt greie. Man kan spille videoer bilde for bilde ved å pause filmen og trykke de horisontale tastene forover eller bakover.

Panorama

Denne funksjonen kan kun brukes med Olympus’ egne XD kort. Man kan bare panorere horisontalt. I Panorama-innstillingen låser kameraet brennvidde, fokus, lysmåling og ISO ut ifra det første bildet man tar. For å omgå de eksponeringsutfordringer som kan ligge i langstrakte motiver med varierende lys kan man prøve å lure kameraet ved å måle lyset over et middels mørkt område i motivet, trykke utløser halvveis ned og deretter starte panoreringen fra der man ønsker.

Man kan velge mellom tre innstillinger. ”Forenet i kamera 1” lar deg panorere horisontalt til høyre eller venstre og kombinerer tre eksponeringer. Kameraet automatiserer prosessen og tar bilde to og tre av seg selv etter hvert som du komponerer ved å følge en indikasjonsprikk på skjermen. Kameraet syr deretter bildene sammen.

”Forenet i kamera 2” lar deg panorere kun mot høyre over tre eksponeringer der skjermen viser et guidesystem som gjør det lett å skjøte et bilde med det neste. For hvert bilde som tas vises høyre snutt på skjermen slik at man kan legge venstre bildesnutt over for mer eksakt match. Man kan velge å la kameraet sy sammen bare to bilder ved å trykke ok/FUNC-knappen etter andre eksponering. Dette er den enkleste av panoramainnstillingene, som vi tror vil bli flittig brukt.

På minussiden nedskalerer kameraet det ferdige panoramaet til 3232x824 piksler, det vil si ca 27x7 cm i 300 dpi og begrenser dermed potensialet for trykk og mer seriøs bruk.
Til dette tilbyr Olympus en tredje ”Sett sammen i PC” panoramamulighet. Kameraet låser på samme eksponeringsinnstillingene, men lar oss ta opp til ti bilder i full størrelse som kan sys sammen ved bruk av et stitching-verktøy på datamaskinen.

"Foren i kamera 2"

Autofokus

Vurdering: karakter

Olympus Mju 1020 kommer godt ut av det i test av autofokus, bare slått så vidt av Fujifilm. Ved 100 mm arbeider alle modeller en tanke tregere. Ikke uventet bruker kameraet lengst tid på å fokusere ved full tele, men under halve sekundet er ikke verst uansett. Raskest ved alle brennvidder er Fujifilm F50fd.

Hurtighet

Vurdering: karakter

I oppstartstid er Mju 1020 toppskårer. Det er imponerende med tanke på at kameraet har et 7x zoomobjektiv å folde ut. Det samme har Ricoh-modellen, men den må se seg slått med nesten et sekund av Olympus.

Utløserforsinkelse er tiden det tar for et allerede fokusert kamera fra utløseren trykkes helt ned til bildet er tatt. Også her er Olympusen raskest blant sammenligningskameraene - under halvparten av gjennomsnittet.

Her tester vi hvor mange bilder av høyeste jpg-kvalitet kameraet klarer i løpet av 10 sekunder, stilt på enkeltbilde slik at vi må trykke utløseren ned på nytt for hvert bilde. Kameraet ble testet med Olympus' egenproduserte XD-kort på 1GB. Her klarte Mju 1020 seg sånn midt på treet med seks bilder. Med blits jevnet resultatene seg ut blant modellene, og Mju 1020 havnet på jumboplass med Nikon.

Koblet til en Mac med USB-kabel overfører Mju 1020 ca 2,7 MB i sekundet. Litt under gjennomsnittet. Vi anbefaler uansett å investere i kortleser for raskest overføring.

Betjening/Brukervennlighet

Vurdering:

Tatt i betraktning størrelse er kameraet godt å håndtere. Både ornamentikk, plassering av knapper og formmessige kompromisser som utbygget rundt optikk virker bevisst utnyttet med tanke på fotografen.
Norsk er tilgjengelig som menyspråk.
Kameraet tilbyr et vanlig menysystem og en funskjonsknapp som gir deg tilgang på de mest elementære innstillinger som fokus, ISO, hvitballanse og filstørrelse. Det er hendig.

Etter å ha skiftet batteri og minnekort noen ganger vil man kanskje merke at man tilfeldig klemmer inn POWER-knappen. Selv om denne går i flukt med kamerahuset synes vi den kunne vært senket en tanke til for å avverge dette irritasjonsmomentet.
Innstillinger som panorama og selvutløser lar seg ikke låse slik at man for hver eksponering må stille inn kameraet på nytt. Dette gjør bruk av kameraet mer omstendelig og etter hvert litt frustrerende.

Det som til slutt trekker Olympus opp fra tre til fire stjerner er bakopplysning av funksjonsknappene, noe som gjør fotografering i mørket veldig mye lettere. Et enkelt grep man vil sette pris på i bruk av Mju 1020 og som vi gjerne ser i flere kompaktkameraer.

Olympus µ 1020

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen