TEST: Olympus Mju 1020
Test

Olympus Mju 1020

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fysisk


Kamerahus

Vurdering: karakter

Mju 1020 er skapt for å passe i en litt romslig jakkelomme. Kameraet måler 99 x 56,3 x 25,2. Det er altså mindre enn for eksempel Panasonic Lumix DMC-TZ3 (105 x 59,2 x 36,7 mm, 10x zoom), som er en naturlig, om noe dyrere sammenligning blant de kompakte telekameraene. Inkludert stropp, minnekort og batteri veier Olympus-modellen 157 gram, relativt lite altså. Formmessig hører Mju 1020 til i klassen mer strømlinjeformede lommemodeller som Canon Ixux 970 IS og Nikon Coolpix s550. Disse har begge 5x optisk zoom. Med større zoomområde bør Mju 1020 by disse kameraene på konkurranse.

Forsiden av Olympus Mju 1020 preges av et utbygg rundt objektivet, en praktisk nødvendighet for å omslutte et objektiv med relativt ekstremt zoomområde. Dette bryter litt med kameraets milde organiske form men uten at det spolerer den kompakte opplevelsen i alt for stor grad. På pluss-siden gir utbygget litt ekstra støtte til venstrehånda når man fotograferer med begge hender. Objektivets linse beskyttes av innebygde lameller når kameraet er av.

Blitsen er plassert på venstre side sett forfra. Igjen, antakelig uunngåelig i et såpass lite kamera, selv om den hadde sittet bedre til høyre for objektivet, ute av veien for klumpete fingre. Men Mju 1020 ligger godt i hånden og fingrene legger seg stort sett omkring og ikke over blits ved fotografering. Plasseringen blir altså ikke kritisk.

Bak sitter alle funksjonsknappene på høyre side. Knappene er store nok for voksne hender og er logisk plassert med zoomkontrollen øverst, slik at man med relativ enkelhet kan zoome og knipse med tommel og pekefinger. Dog synes vi knappene kjennes litt billig i utførelsen, og trekker litt ned på et ellers ganske smakfullt kamera. Modusrattet er med hensikt lagt helt mot høyresiden, og får dermed ekstrafunksjon som tommelgrep. Sympatisk. Den 2,7-tommer store LCD-skjermen er felt inn ca en halv millimeter fra kameraets overflate og gis dermed litt ekstra ripebeskyttelse.

Kameraet er fremstilt i metall, bortsett fra batteriluke, funksjonsknapper og ornamentikk som er av plast. Stativfeste sitter omtrent midt under kameraet, og gir en balansert følelse ved bruk på stativ, selv om plasseringen ikke er i objektivets optiske akse. Dette gjør for eksempel panorering mindre nøyaktig og kameraet må tas av stativet for skifte av batteri og minnekort. USB-utgangen på høyresiden har et nokså standard plastlokk med det vanlige gummifestet man er litt redd vil ryke. Bortsett fra dette og våre andre småinnvendinger virker kameraet generelt solid til hverdagsbruk.

Trekløveret Mju 810, 1010 og 1020 er som sagt første generasjon Mju-kameraer som ikke er værtette. Er du ute etter et villmarkskamera blir støtsikre og vanntette, men også mindre elegante Olympus værtette Mju SW- serie alternativet.

Eller kanskje det forestående Pentax Optio W60 som vi omtaler her.

Optikk

Vurdering:

Mju 1020 har brennvidde på 6.6 – 46.2, noe som tilsvarer 37-260 på et gammeldagssmåbildekamera. Vidvinkel er her altså ganske beskjeden, mens det legges godt til rette for fotografering over lengre avstander. Største blender ved vidvinkel er 3.5. Ved lengste telereduseres dette til 5.3, over 12 zoomtrinn. Dette er ikke spesielt gode verdier. Kombinert med kameraets lave vekt kan dette gjøre det vanskelig å spikre motiver på lang avstand ved håndholdt fotografering, særlig i redusert belysning. Kameraets billestabilisator bør hjelpe til her, noe vi skal komme tilbake til.

De optiske egenskapene ser vi på under avsnittet Bildekvalitet.

Skjerm og søker

Vurdering: karakter 4

Det kompakte kamerahuset og forholdsmessig store skjermen har ikke uventet eliminert optisk søker. Men skal man kjøre kompakt så får man finne seg i det. I kameraet sitter en såkalt Hyper Crystal II LCD skjerm på 2,7 tommer med en oppløsning på 230 000 punkter. Mju 1020 har dermed lik skjermstørrelse som for eksempel Fujfilm FinePix F50fd som er et ca like stort kamera og ligger greit an i forhold til konkurrentene hva størrelse angår.

Med Hyper Crystal lover Olympus sterkere skjermvisning både i sollys og om natta. Vi synes skjermen er bra men ikke eksepsjonell sammenlignet med andre kameraer. Canons PureColor LCD virker for eksempel mer lyssterk.

For oss blir det heller et spørsmål om du liker varmere eller kaldere fargegjengivning, fordi man uansett kamera trenger en dataskjerm for virkelig å vurdere billedkvalitet. Mju 1020 ligger på den varme siden og fungerer fint til å bekrefte det viktigste når man tar bilder, det vil si over-eller undereksponering, fokus og hvitballanse.

Men: Heller ikke denne skjermen er noen match for Oslos sommersol. Det bør nevnes at skjermen har en spesiell evne til å samle fett, noe som må ha med overflate å gjøre. Litt småirriterende.

Batteri

Vurdering:

Mju 1020 bruker et Li-Ion batteri. Ekstern lader følger med. Batterikapasiteten ligger så vidt under gjennomsnittet av de kameraene vi har brukt til sammenligning. Et problem med batteriet – eller antakelig kameraets software - er at batteriindikatoren på skjerm viser fulladet batteri helt til det plutselig begynner å blinke og signalisere lavt batteri.

Olympus µ 1020

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen