Olympus lanserer speilreflekskamera

Se større bilder i produktguiden

Da vi testet E-300 tidligere i høst, hadde vi ikke så mye å utsette på funksjonaliteten, men var mindre fornøyd med hastighet, respons og deg generelle følelsen det ga. Nå ser det ut som Olympus har tatt våre kommentarer til følge, og lansert en ny modell. E-300 var det første digitale speilreflekskameraet i den klassen fra Olympus, og mye var nytt også for dem. Nå har de altså lansert oppfølgeren, og hvis de nå har rettet på en del av det vi hadde å utsette på det, så kan dette bli et meget spennende kamera.

Nye funksjoner

Funksjonsmessig, er det ikke så forskjellig fra forgjengeren. Det har stort sett alt man trenger, slik som spotmåling og nedblendingsknapp. Nytt er visning av histogram.

Kameraet støtter, i tillegg til Compact Flash type I og II, nå også xD-kort. Det betyr at du kan ha to kort i kameraet samtidig. Hvilken funksjonalitet som er lagt inn i forbindelse med dette, vet vi ikke mer her bør det kunne være muligheter til for eksempel å lagre ett bilde til begge kortene for å ha sikkerhetskopi, eller lagre en RAW-fil til det ene kortet, og tilhørende JPEG-versjon til det andre kortet.

Se større bilder i produktguiden

LCD-skjermen er oppgradert til 2,5 tommer, og har en oppløsning på over 215 000 punkter. Det gjør skjermen mye mer behagelig å jobbe med, samtidig som den har fått høy nok oppløsning til at man kan vurdere skarphet på bildene, og få plass til all den informasjonen man ønsker. Dette er god nyhet.

Størrelsen er litt annerledes enn på E-300, i og med at kameraet har fått en mer tradisjonell design. Det er 1-3mm større enn for eksempel Canon EOS 350D, som er det minste digitale speilreflekskameraet nå. Likevel veier det hele 50g mindre, og E-500 blir dermed det letteste speilreflekskameraet på markedet, med 435g for huset, uten batteri, minnekort og objektiv. Hvis vi sammenlikner dette med noen av de nye ultrazoom kompaktkameraene, som har en vekt på ca ett kilo, så ser vi at det er plass til en god del optikk på Olympus E-500 før det veier like mye som disse.

Samme oppløsning - samme sensor

Vi må skuffe de som hadde ønsket seg høyere oppløsning på kameraet. Det har fortsatt 8 megapiksler, noe vi mener bør være nok for omtrent alle. Hvis det ikke er nok for deg, har du så spesielle behov, at du bør se etter kameraer i et annet markedssegment.

Olympus bruker en sensor som er mindre enn den de fleste andre bruker, og dermed kan de lage kameraene mindre. Samtidig må de pakke bildepunktene tettere for å oppnå den samme oppløsningen. Olympus har valgt å bruke den samme sensoren som på E-300. Det betyr at de fotografiske egenskapene til kameraet bør være ganske like. Endringer i etterbehandlingen av bildene kan gi forskjeller i forhold til forgjengeren. På grunn av den mindre sensoren, har det tradisjonelt vært vesentlig mer støy på bildene fra disse kameraene enn fra kameraer med større sensor. Til gjengjeld har man fått en veldig god tele-effekt, og har dermed kunnet klare seg med kortere og dermed rimeligere teleobjektiver.

Se større bilder i produktguiden

Dette var de viktigste endringene i forhold til E-300, men som sagt innledningsvis, så var det ikke funksjonaliteten som gjorde at E-300 ikke ble noen vinner i vår test. Det var mer responsen det ga. Vi håper at Olympus har gjort noe med det. I så fall har de et meget godt kameraet å tilby.

Kameraet vil bli tilgjengelig i månedsskiftet oktober/november, og får en veiledende pris på 6990,- kroner, inkludert et nytt 17,5-45mm f/3,5-5,6 zoomobjektiv.

For nærmere informasjon, se produktguiden, og de påfølgende sidene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen