Olympus jager uglene

Styreleder avgår etter svalestup på børsen, men FBI har startet etterforsking.

Det stormer rundt toppene i Olympus etter at anklager om korrupsjon har ført til panikksalg av selskapets aksjer på børsen. New York Times melder at FBI nå skal kikke Olympus i kortene.

Forsøk på skadebegrensning
Det har vært dramatiske uker for Olympus. Onsdag formiddag var verdien på Olympus-aksjer mer enn halvert på Tokyo-børsen sammenlignet med midten av oktober, og som en følge av dette har styreleder Tsuyoshi Kikukawa i dag trukket seg fra stillingen. I brevet som nylig forårsaket at den ferske sjefen Michael Woodford fikk sparken, anmodet Woodford den samme Kikukawa og styremedlemmet Hisashi Mori om å trekke seg fra styret. Slik skulle selskapet kunne ta et oppgjør med det han oppfattet som ukultur og mulig korrupsjon.

Olympus-aksjens svalestup på børsen.
Olympus-aksjens svalestup på børsen illustrert av Reuters.

Alvorlige beskyldninger
Kjernen i saken er et honorar gitt til et konsulentfirma i forbindelse med at Olympus overtok selskapet Gyrus i 2008. Honoraret var i følge Woodward på 678 millioner dollar, eller 30 ganger det vanlige. Det ugjorde også nesten en tredjedel av den totale kjøpesummen.

Kikukawas erstatter er allerede utnevnt, og holder seg til den samme linjen i sine uttalelser. Analytikere mener at Kikukawas avgang nok vil bidra til å styrke tilliten til Olympus i finansmarkedet, men nå kommer kravene om ekstern granskning fra flere hold.

Japan frykter mistillit.
En representant i den japanske nasjonalforsamlingen har tatt til orde for at selskapet burde granskes av nasjonale kontrollmyndigheter (SESC) for å hindre at saken svekker troen på japanske selskaper blant handelspartnere.
Det har tidligere blitt kjent at Woodford kontaktet britiske Serious Fraud Office om saken.
Også FBI har i følge New York Times startet etterforskning av forholdet, men vil ikke kommentere dette. Olympus Tokyo-kontor sier at de er ukjent med en slik etterforskning og at de har nedsatt en iverksatt en intern granskning av forholdet.

(Kilder: New York Times, Reuters, Brevet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen