Olympus' Formel 1-kamera

Olympus' Formel 1-kamera

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Trodde du at det råeste kameraet når det gjaldt opptakshastighet var Casio EX-F1 med sine 1200 bilder i sekundet, må du tro om igjen. Riktignok er ikke Olympus i-Speed 3 tiltenkt forbrukere, som Casios kamera er, men det klarer hele 150 000 bilder per sekund.

Oppløsningen det gjør det i er imidlertid begrenset til 96 x 72 piksler, men på maksimal oppløsning på 1,3 megapiksler (1280 x 1024 for å være nøyaktig) er det fremdeles i stand til å levere fra seg 2000 bilder i sekundet, noe som gir uante muligheter på opptak i høy hastighet.

Olympus i-Speed 3 brukes først og fremst til å undersøke prosesser som skjer i høyt tempo, som høyhastighetsmaskiner, krashtesting og eksplosjoner. I tillegg kan man koble til ting som endoskoper, gastroskoper og annet medisinsk utstyr, skjønt hva man skal med 2000 bilder i sekundet av noens mage er ukjent for oss.

Gap opp!
Gap opp!

I tillegg til høyhastighetskameraet har også Olympus en del andre sære kameraer. Vi nevner bare Olympus Endo Capsule - et kamera i pilleform som er laget for å svelges. I de åtte timene det arbeider seg gjennom pasientens fordøyelsessystem tar det opp til 55000 bilder - med blitz! - og sender dem trådløst til en mottager som bæres i beltet. Med spesialskrevet programvare kan bildene analyseres mer eller mindre automatisk og problemområder kan dermed sjekkes nærmere og eventuelt opereres.

Dingsen på toppen er Olympus DP71
Dingsen på toppen er Olympus DP71

Et annet spesialkamera Olympus lager er bygget for å monteres på mikroskoper og kan benyttes til å ta makrobilder av enkeltceller - i en oppløsning på over 12 megapiksler.

Mange av de mest kjente fotoutstyrsmerkene har sitt fundament i større eller mindre grad i vitenskaplig optisk utstyr. Olympus er ett av disse, og for oss teknologiinteresserte er det mye spennede som skjer på dette feltet. Ting som utvikles for slik bruk kan nemlig utmerket godt finne på å bli tilgjengelig i en eller annen form for oss forbrukere, på en senere dato. Mer informasjon om Olympus' vitenskaplige fotoutstyr finner du her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen