Olympus E-410

Olympus E-410

Speilreflekskamera med utskiftbar optikk
Det minste og letteste på markedet
12,95 x 9,1 x 5,3 cm, 375g
10 megapiksler
2,5 tommers LCD-skjerm med Live View
Skjermen kan brukes som søker

Speilreflekskmaeraer har blitt umåtelig populære, noe som ikke minst skyldes at prisene har kommet ned på et nivå der folk flest kan forsvare å kjøpe det. Men det skyldes også at kvaliteten har blitt så høy, at du ikke kjøper noe skrot selv om du velger en billig modell.

En av produsentene som har tilbudt et svært interessant kamera, er Olympus med sin E-400. Dette er det minste kameraet på markedet, men samtidig har det 10 megapiksler og en generell kvalitet som gjorde at vi likte det svært godt da vi testet det.

Nå har det kommet en oppgradering, E-410, som i tillegg har fått ”Live View”, det vil si at du kan bruke skjermen som søker – en funksjon mange har etterlyst. Det er ikke helt elementært å implementere dette på et speilreflekskamera, og Olympus har derfor måttet utstyre kameraet med ny sensor og ny signalbehandling. Det gjør at vi kan forvente endringer i bildekvaliteten. Enkelte andre små endringer er også gjort, og vi fant det derfor på sin plass å teste også denne nye modellen.

 

Les hele testen

I bruk

E-410 har samme størrelse og vekt som E-400. Konstruksjonsmessig er det identisk. Kameraet er lite – 12,95 x 9,1 x 5,3 cm og 375g uten batteri og minnekort gjør det til det minste på markedet. Likevel virker det ikke dårlig bygd.

Kameraet har omtrent alle funksjoner du ønsker deg, både manuelle og automatiske. Det eneste vi savner er en bildestabilisator. Muligheten for å bruke skjermen som søker er uvurderlig i flere tilfeller, men særlig hvis du driver med makrofotografering. Skjermen er ellers slik som andre kameraer.

Skjermen brukes også som et info-display, slik at du har full oversikt over alle innstilinger. Innstillingene kan endres rett på skjermen, uten at du må bla deg langt inn i menyer. På grunn av den lille sensoren i kameraet blir søkeren også mindre og mørkere.

Batterikapasiteten er oppgitt til 500 bilder, som er noe bedre enn forgjengeren, og omtrent midt på treet for speilreflekskameraer. Det følger med lader. Ekstra batteri anbefales uansett.

Autofokusen er ikke den raskeste vi har målt, men heller ikke den tregeste. Den plasserer seg midt på treet, og det vil sjelden være irriterende. Men den er stort sett presis, og gjør det den skal. Heller ikke på andre måter utmerker kameraet seg med høy hastighet, men det er ikke så ille at du får problemer til hverdags. Autofokus og hastighet er identisk med E-400.

Til tross for størrelsen, er kameraet brukervennlig, og gir deg enkel tilgang på det du trenger. Skjermen gjør det lett å se og endre innstillinger, og Live View gir store fordeler i enkelte situasjoner. Alt i alt et lite, lett og brukervennlig kamera, om enn noe langsommere enn vi kunne ønske oss. Det er også litt irriterende at det ene festet for skulderremmen sitter der du holder kameraet.

 

Bildekvalitet

Den reduserte sensorstørrelsen gjør at pikslene pakkes svært tett sammen. Det går vanligvis litt utover bildekvaliteten og støynivået. Det ser vi også på E-410. Selv om støynivået er lavere enn på E-400, er det ikke fullt så bra som på for eksempel sammenliknbare kameraer fra Canon.

Skarphet og detaljgjengivelse ligger også litt etter de beste, men ikke så særlig langt. Med mindre du har høye ambisjoner, bør det ikke forhindre deg fra å vurdere kameraet.

Fargegjengivelsen er god, og auto hvitbalanse fungerer også bra, selv i svært vanskelig lys.

Alt i alt ser vi ikke noe ved bildekvaliteten som skremmer oss, selv om vi ser tendensen at større piksler gir bedre kvalitet. I forhold til E-400, skårer kameraet hårfint bedre, men dette er nok mer målbart enn synlig.

Oppsummering


 
  Svært lite og kompakt
  Litt tregt
 
  Kan bruke skjermen som søker
  For lite for riktig store hender
 
  Brukervennlig
  Liten og mørk søker
 
  God bildekvalitet
  Remmen kommer i veien for grepet

Konklusjon

 

Takk til Japan Photo i Akersgata for velvillig utlån av objektiv til testen.

Olympus E-410

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen