Olympus E-3 er offisiell

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi skrev om dette kameraet allerede 29. juni, og alle spesifikasjonene vi da listet opp stemmer. Det eneste som ikke var korrekt var navnet. Det offisielle navnet er E-3. Kameraet regnes som en etterfølger til E-1, men vi mener at kameraet ikke retter seg først og fremst mot yrkesfotografer, men mot et semiprofesjonelt marked, i likhet med Nikon D300 og Canon EOS 5D.

Olympus nye flaggskip, her med vertikalgrep montert.
Olympus nye flaggskip, her med vertikalgrep montert.

Grunnen til at det tok så lang tid før kameraet kom på markedet, skal være økonomiske problemer hos Olympus for et par år tilbake. De har restrukturert organisasjonen og produksjonen, og disse problemene har de overvunnet, så vi er ikke lenger bekymret for Olympus økonomiske framtid.

Leser man pressemeldingen fra Olympus, er den så full av flesk, at vi også denne gangen velger å ikke gjengi den. Men vi skal se litt på hva kameraet faktisk tilbyr. Som forventet, har E-3 alt du forventer av et avansert speilreflekskamera. Det som derimot gjør det interessant, er enkelte funksjoner som skiller det fra andre modeller. Mange av spesifikasjonene kan du se ved å kikke på artikkelen vi skrev i juni, men la oss se litt ytterligere på dem.

Siden mange sikkert lurer på det, så kan vi jo nevne at E-3 har 10 megapiksler, og det bruker fortsatt Four Thirds-standarden. Olympus er låst til denne fatningen, og til en sensorstørrelse med 2x crop-faktor, og vil derfor ikke tilby fullformatsensorer, slik Nikon og Canon (og antakelig snart Sony) gjør. Det oppgis ikke om dette er den samme sensoren som i tidligere modeller, men siden sensoren er laget av Panasonic, så antar vi i hvert fall at det er den samme som i Panasonic L10.

Etter hvert har ganske mange kameraer fått Live View, som gjør at du kan bruke skjermen som søker. Dette er interessant ved fotografering i vanskelige vinkler, og spesielt makrofotografering. E-3 er utstyrt med en vridbar skjerm, som ytterligere forenkler slik fotografering. Denne løsningen har vi tidligere bare sett på Panasonic L10. Til bruk på konserter, kan E-3 bli et fantastisk verktøy. Du står kanskje langt unna scenen, og trenger en del tele, samtidig som du skal fotografere i vanskelig vinkel, over en stor folkemengde. Da vil E-3 gi deg et kompakt system med 2x cropfaktor, og vridbar skjerm som du bruker som søker – uovertruffent (men matches av Panasonic L10)

Vridbar skjerm på et speilreflekskamera er fortsatt en sjeldenhet.
Vridbar skjerm på et speilreflekskamera er fortsatt en sjeldenhet.

Bildestabilisering er innebygd på sensoren, noe som gir stabilisering uavhengig av hvilket objektiv du bruker. Olympus oppgir den til å muliggjøre hånholdt fotografering i inntil 5 EV mindre lys. Det betyr i praksis at du bare trenger 1/32 av lyset. Det synes vi høres vel mye ut. Bruker man den gamle tommelfingerregelen, kan du altså klare deg med 1/10 sekund eksponeringstid på en 150mm (tilsvarende 300mm på Olympus-kameraer). Dette skal testes!

Nye objektiver gir raskere AF
Nye objektiver gir raskere AF

Autofokusen benytter 11 fokuspunkter, alle av krysstypen, slik at du får svært rask og presis autofokus. Sammen med de nye objektivene med ekstra rask motor (SWD - Supersonic Wave Drive), hevder Olympus at de har verdens raskeste autofokussystem. Hvis det stemmer, er det gode nyheter, og vil gjøre systemet til en fryd å bruke.

Søkeren har fått en del kritikk på tidligere Olympusmodeller. På E-3 skal søkeren gi 100% dekning, og med en forstørrelse på 1,15x, noe vi sjelden ser på kameraer til under 30 000. Siden speil og speilhus antakelig er mindre enn på kameraer med større sensor, vil vi anta at søkeren blir noe mindre lyssterk. Men stor søker er et absolutt pluss.

Stor søker gir større speilhus, men er svært nyttig.
Stor søker gir større speilhus, men er svært nyttig.

Mange produsenter har etter hvert implementert et system for å hindre støv i å havne på sensoren. Disse er mer eller mindre effektive. Olympus sitt system regner vi for å være blant de beste. Samtidig vil også en mindre sensor samle mindre støv.

Alt i alt ser dette ut som et kamera som kan konkurrere med Nikon og Canon på de fleste områder. De siste årene har Olympus manglet modeller over 8000 kroner, og det har gitt brukerne lite å vokse på. Med E-3 endrer dette seg, og det bør åpne markedet for nye kundegrupper. At Four Thirds er en åpen standard, som også Panasonic bruker, og som andre er fri til å benytte gjør at du kan investere i objektiver uten å være låst til et bestemt merke.

Her er knapper nok til alle.
Her er knapper nok til alle.

Innledningsvis nenvte vi flesk den offisiell pressemelingen. Blant annet hevder Olympus at ”... sammen med objektivene fra den prisbelønte ZUIKO DIGITAL-serien, leverer ikke kameraet annet enn perfekte gjengivelser.” Det må jo bety at det ikke lenger er noe poeng i å forsøke å forbedre bildekvaliteten. Uansett hva du gjør, så leverer dette kameraet utelukkende perfekte gjengivelser!

Som en del av den perfekte gjengivelsen, påberoper de seg også at ” Olympus E-3 har også feilfri automatisk hvitbalanse”. Igjen en kraftig påstand. Vi vet at dette er markedsføring, men man kan ikke bare slenge ut sånt, uten å risikere å bli konfrontert med det. Det skal vi gjøre, straks vi får et testeksemplar mellom hendene. Dersom det stemmer at det har perfekt automatisk hvitbalanse, er det et ganske viktig gjennombrudd, som vi gagne alle som fotograferer i litt vanskelig lys.

Olympus E-3 er ventet på markedet i slutten av november. Pris i Norge er ikke fastsatt ennå, men i England er veiledende pris for huset ca £1100 – det konkurrerer med andre ord prismessig med Nikon D300 og Canon EOS 40D.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen