TEST: Olympus E-30
Test

Olympus E-30

Olympus har de siste årene blitt en viktig aktør på speilrefleksmarkedet. De har etter hvert et stort utvalg modeller og et bra objektivutvalg. Ikke minst er de en aktør som tør å tenke nytt, og lanserer løsninger de andre ikke har. Løsninger som gjør det spennende å teste kameraer fra Olympus.

E-30 er en entusiastmodell som har arvet veldig mye fra storebror E-3, men også har sine egne nyvinninger. På papiret er dette et av de mest interessante kameraene i sitt markedssegment.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.

Gjennomtenkt konstruksjon på alle måter.
Gjennomtenkt konstruksjon på alle måter.

Fysisk

Selv om byggekvaliteten ikke er som på E-3, er den solid bygd, men nesten uten værtetting. Størrelsen er omtrent som hos konkurrentene, kanskje litt mindre. Mange knapper gir rask tilgang til hyppig brukte funksjoner. Batterikapasiteten er svært god - 750 bilder pr. lading.

Skjermen kan vris i alle retninger og gir store muligheter ved fotografering i vanskelig lys og vanskelige vinkler. Du har mye informasjon tilgjengelig og live view er selvfølgelig på plass. Søkeren er mindre enn hos konkurrentene, men inneholder all informasjon du trenger.


I bruk

E-30 har omtrent alt du ønsker deg av funksjoner, og en rekke du ikke visst at du ønsket deg. Her er det funksjoner både for amatøren og den profesjonelle, samt funksjoner som gjør det morsommere å ta bilder.

Autofokusen er blant de beste på markedet uansett prisklasse, og er bedre enn alt det er naturlig å sammenlikne med.

Du kan ta seriebilde med opp til 5 bilder pr. sekund, men bufferet er ikke så veldig stort, og blir fort fullt. Oppstartstiden er kraftig forbedret fra tidligere modeller, og er ikke lenger et problem. Filoverføringshastigheten til PC er helt i toppsjiktet.

Med unntak av et par små irritasjonsmomenter var brukervennlig heten og betjeningen på kameraet upålagelig. Særlig liker vi muligheten til å tilpasse kameraet til egne


Bildekvalitet

Kameraet gir utmerkede JPG-bilder rett av kameraet. Nesten like bra som RAW-bildene. Kameraet gir generelt greie resultater, men når ikke helt opp til konkurrentene. Støynivået er for høyt i forhold til hva vi kan forvente, og ligger flere trinn under Nikon og Canon. Dynamisk omfang er ikke like svakt, men også her ligger kameraet i underkant.

Mens fargegjengivelsen med manuell hvitbalanse er utmerket, bommer den litt mye på automatisk hvitbalanse, og du får lett til gulstikk i bildene. Dette er lett å gjøre noe med.


Oppsummering
 
  Solid bygd
  For mye støy allerede fra ISO 400
 
  God batterikapasitet
  Litt dårlig autohvitbalanse
 
  Vridbar skjerm med mye informasjon
  Litt lavt dynamisk omfang
 
  Masse funksjoner
  Lite buffer ved seriefotografering
 
  Glimrende autofokus
  Kronglete valg av fokuspunkter
 
  Høy brukervennlighet
  
 
  God JPG-konvertering i kameraet
  


Konklusjon

Olympus E-30 er på mange måter et fantastisk kamera. Det tilbyr funksjoner ingen andre gir deg, og bare autofokussystemet alene kan gi deg lyst på kameraet. På alle områder som har med kameraets fysiske egenskaper eller bruksegenskaper, skårer det svært høyt. Vi ble derfor litt skuffet da vi så en del av egenskapene ved bildekvaliteten. Detaljgjengivelsen er bra på lave ISO-verdier. Men du skal ikke høyt opp før det blir mye dårligere. Til tross for en svært god JPG-konvertering i kameraet, anbefaler vi å ta bilder i RAW (gjerne RAW+JPG), da autohvitbalansen ikke var optimal, og du lett kan få litt for gule bilder.

Dersom du ikke er avhengig av å ta bilder i dårlig lys, men trenger funksjonene, og drømmer om snadderoptikken til Olympus, er dette et interessant kamera. Hvis du liker å ta bilder i naturlig lys, eller er avhengig av alt det lyset du bare kan få, vil vi heller anbefale andre merker.

Klikk her for å lese hele testen.


Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Olympus E-30

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen