Test

Olympus E-3

Overblikk

Mer enn fire år etter at Olympus slapp sitt første digitale speilreflekskamera E-1, kom endelig oppfølgeren E-3. Etter hvert som tida gikk, lurte vi på om det i det hele tatt ville komme, og om det ville komme i tide. Oppdateringsfrekvensen er med andre ord ikke høy, men forrige modell fikk en varm velkomst, og E-3 ser ikke dum ut den heller.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.

Olympus E-3 med Zuiko 12-60mm
Olympus E-3 med Zuiko 12-60mm

Fysisk

Olympus har tatt et kamerahus i metall, dyttet det fullt av pakninger, så det er vanntett, stappet det fullt av høyteknologi, og skrudd det hele godt sammen, så det tåler en tur i bakken eller to. Dette er det mest solide og vannbeskyttede kameraet i prisklassen. Vi har testet om det tåler vann, og kan bekrefte at det gjør det.

Kameraet ligger godt i hånden, og alt kjennes solid og godt skrudd sammen. Størrelsen er omtrent som på andre kameraer i samme prisklasse. Batterikapasiteten når ikke helt opp til de beste med 610 bilder på en lading, men det kommer mye an på hvor mye du bruker skjermen og blitsen, og om bildestabilisatoren er på.

Skjermen skiller dette kameraet fra mengde ved at den er vridbar, og du kan bruke den som søker, slik at fotografering i vanskelige vinkler er ganske enkelt.

I bruk

Olympus har puttet en del nyttig funksjonalitet i dette kameraet. I tillegg til nevnte live view, og vridbar skjerm, har E-3 bildestabilisator på bildebrikken, slik at bildet alltid er stabilisert, uavhengig av hvilket objektiv du bruker.

Kameraet virker kjapt og responsivt i alle sammenhenger, og autofokusen er rask og meget presis.

Brukervennligheten er god når du får vent deg til kameraet. Det er enkelte funksjoner som krever et c-moment av fingerøvelser for å aktivere, men noe av det kan forbedres ved tilpasninger i menyene. I det hele tatt er det enormt mye som kan tilpasses på kameraet, slik at du får det akkurat slik du selv vil ha det.

Bildekvalitet

Når man kommer opp i oppløsninger på 10 megapiksler, merker man at det blir vanskeligere å opprettholde kvaliteten på små sensorer. Det betyr ikke at det er dårlig bildekvalitet, for den er svært god, men støynivået blir høyt, og sammenlikner man med fullformatsensorer, så må E-3 se seg slått på de fleste områder. Men i forhold til naturlige konkurrenter som Canon EOS 40D og Nikon D200, gjør E-3 det bra. Fargegjengivelsen er utmerket, selv om automatisk hvitbalanse ligger langt under det Olympus hevder.

Dynamisk omfang er bra. Eksponeringene er litt lyse, men vanligvis innenfor grensen.

Oppsummering


 
  Svært solid bygd
  Mye bildestøy over ISO 800
 
  Vanntett
  Hvitbalansen dårligere enn lovet
 
  God ergonomi
  Moderat batterikapasitet
 
  Vridbar skjerm og Live View
  Når ikke opp til 5 bilder i sekundet
 
  Rask og presis autofokus
  
 
  Profesjonell kvalitet til entusiastpris
 
 
  Høy bildekvalitet opp til ISO 800
 


Konklusjon

Anbefales på det varmeste
Anbefales på det varmeste

Kortversjonen er at med E-3 har Olympus lagd et kamera som på flere områder kan tilfredsstille profesjonelle brukere, blant annet på byggekvalitet, selv om prisen er ned mot en tredel av hva slike kameraer koster. De har tenkt nytt på flere områder, noe som gjør at andre konkurrenter må ta seg sammen.

Vi har svært lite negativt å si om dette kameraet, og til den prisen det tilbys, er det meget imponerende. Anbefales for alle entusiaster, og i særdeleshet for alle som trenger noe som tåler dårlig vær og mye juling.

Bildegalleri


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.
nb: Galleribildene er tatt med firmware 0.9

 

Tusen takk til Japan Photo i Akersgata for velvillig utlån av testobjektiver.

Olympus E-3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen