Olympus E-1 første annonserte 4/3 kamera

Om 4/3 standarden

Olympus E-1 er verdens første digitale speilrefleks som er skreddersydd fra bunnen av for å være digitalt. De andre digitale speilrefleksene på markedet i dag er i bunn og grunn en digital versjon av tilsvarende filmbaserte kameraer.

Dagens digitale speilrefleks har måttet leve med de forutsetninger som ble lagt titalls av år tilbake da 35 mm. film rådet grunnen.

Den nye 4/3 standarden, som er et samarbeidsprosjekt mellom hovedsakelig Kodak og Olympus, er laget spesielt for å passe for fremtidens digitale krav.

Bildebrikkene i 4/3 systemet er noe mindre enn på dagens digitale speilrefleks som f.eks. Canon EOS 10D, men vesentlig større enn på kompaktkameraer som Olympus Camedia E-20. At bildebrikken er vesentlig mindre enn på 35 mm. film innebærer at systemene kan lages betydelig mindre, lettere og rimeligere.

Olympus E-1 vil bli det minste digitale speilreflekset når det kommer på markedet i september, men er likevel ganske stort. Vi kan regne med at det kommer mindre digitale speilrefleks basert på 4/3 systemet senere.

E-1 vil "bare" få 5 Megapiksler, men siden den Kodak-produserte CCD-brikken er vesentlig større enn på andre Olympus-kameraer vil nok bildekvaliteten bli vesentlig bedre enn med dagens Olympus-kameraer. Bildebrikker med høyere oppløsning vil komme etterhvert, men ettersom størrelsen på brikken er definert i 4/3 systemet vil dette føre til at hver enkelt piksel blir mindre. Dette kan føre til dårligere lyssensitivitet og mulighet for mer bildestøy.

Med dagens produksjonsprosesser er det mulig å lage CCD-brikker til 4/3 systemet med over 30 millioner piksler, så at vi i løpet av årene vil se en betydelig økning i oppløsningen er det neppe mye tvil om.

Foruten størrelsen vil det nye 4/3 systemet gi bedre mulighet for kraftige vidvinkeler enn med dagens digitale speilrefleks med mindre bildebrikker enn med 35 mm. film.

Sammen med de nye objektivene skal også vignettering og kromatisk aberrasjon mot kantene av bildene være en saga blott.

Oppløsningen på de nye 4/3 objektivene skal også være overlegen objektivene man finner i den filmbaserte verdenen. Dagens objektiver for speilrefleks skal nemlig ikke takle den skyhøye oppløsningen fremtidens bildebrikker vil ha på en relativt liten flate.

Olympus E-1

Olympus E-1 vil som nevnt bli utstyrt med en bildebrikke på 5 Megapiksler. Det spørs om dette er nok til å gi vann i munnen til entusiastene. CCD-brikken er av Full Frame Transfer typen og har større bildepunkter og dataoverføringskanaler mellom bildepunktene enn de andre typer CCD-brikker.

En interessant nyhet på E-1 er at CCD-brikken rengjøres ved oppstart av kameraet. Støv på CCD-brikker har vært et stort problem på dagens digitale speilrefleks. Rengjøringen skjer ved CCD-brikken vibrerer og dermed rister av seg alt støv slik at det faller ned på en spesiell tape. Olympus kaller funksjonen for Supersonic Wave Filter.

E-1 byr på lukkertider fra 1 minutt til 1/4000 sekund. Lukkeren skal vare til minst 150 000 eksponeringer.

E-1 har både USB 2.0 og Firewire tilkobling. Det bruker standard CompactFlash Type I og II minnekort.

Kameraet er bygget i magnesium, og alle utganger mv. er forseglet. E-1 skal derfor på samme måte som Mju-serien tåle en sprut.

I likhet med Canon EOS 1Ds brukes både informasjon fra bildebrikken og informasjon fra en ekstern sensor til å beregne hvitbalansen. Dette skal i følge Olympus medføre ekstremt korrekt hvitbalanse i de fleste forhold.

Kameraet skal være svært raskt, takket være 3 bildeprosessorer og 128 MB med bufferminne. Bufferen kan ta hele 12 bilder, og kameraet kan dermed ta 3 bilder i sekundet i hele 4 sekunder før bufferen blir full.

E-1 kommer med nyutviklet programvare for visning og bearbeiding av bilder. Bla. kan man konverte RAW-filer med batch-prosesser.

Mer informasjon finnes i pressemeldingen under.

Kommentarer eller spørsmål? Bruk forumet vårt!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen