Olympus dropper xD-kort

Utviklingen av xD-kort har for lengst stoppet opp, og de har aldri vært å få med større kapasitet enn 2 GB. Olympus' tidligere partner i xD-bransjen, Fujifilm, har for lengst hoppet av lasset, og Olympus selv har for lenge siden begynt å legge ved overganger til micro-SD-kort som standard med sine nyere kameramodeller. Det har lenge ligget i kortene at xD-standardens dager var talte, og nå er det mye som tyder på at nådeskuddet endelig er avfyrt.

Stort SDHC-kort (foran) og Kai Thon (bak)
Stort SDHC-kort (foran) og Kai Thon (bak)

Olympus slapp nemlig tidligere i dag ikke mindre enn åtte nye kompaktkameraer i forskjellige klasser, og samtlige av dem har fått minnekortplass for SD/SDHC-kort. Støtte for xD-kort er ikke å se noe sted. Erik Skjerve i Olympus Norge uttaler til Akam at man kanskje vil finne en xD-plass i fremtidige speilrefleksmodeller i tillegg til en plass til andre typer minnekort, men som eneste kortplass i kameraer er xD nå historie. Og takk og pris for det, skynder vi oss å legge til.

Skogen av ulike standarder for minnekort som digitalkamerabransjen har slitt med siden den ble født, er dermed nesten ryddet, og forbrukerne trenger nå kun å forholde seg til et fåtall ulike typer. Behovet for minnekortlesere av typen femti-ørten-i-en er nå mer eller mindre en saga blott, og snart slipper vi å forklare bestefar at minnekortet i hans kamera ikke nødvendigvis passer i tantes kamera. På tur i verden vil man kunne være rimelig sikker på å få kjøpt minnekort man kan bruke, om minnekort i det hele tatt er å få, og "alt går nu så meget bedre, som Willoch en gang sa det.

Vel, alt? Nei, ikke helt. Sony holder fremdeles stand med sin egen propriesære [sic] minnekortstandard i form av de ulike variantene av Memory Stick (Pro Duo GT Turbo ultra eller hva de nå heter alle sammen). Greit at de benytter dem i mange ulike produktkategorier som de har interesser i, som mobiltelefoner, spillkonsoller, kameraer og gudvethva, men hvor lenge kan det vare? Når nå xD endelig har bitt i gresset, hvor lenge er det igjen før MS følger etter? Mye tyder på at produktmengden vil gjøre MS mer seiglivet enn xD, men Sony kan som eneste bruker velge å avlive den tidlig. Vi håper de benytter seg av anledningen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen