Olympus µ 1050 SW

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fysisk

1050 SW er det ene av tre vann- og støtsikre kameraer i SW-serien til Olympus. Med sine kantete knapper, hjørner og paneler er det ikke akkurat noe elegant kamera, men den sølvblanke finishen gjør at det likevel tar seg forholdsvis godt ut. Det framstår som en tøffing, og det er det også. Ifølge Olympus tåler det fall fra opptil 1,5 meter, og det skal også være vanntett ned til 3 meters dybde. Så vidt vi kan vurdere stemmer dette med virkeligheten – akam har tidligere testet dette kameraet under vann i forbindelse med snorkling, og vi har også gjentatte ganger sluppet det i gulvet, og ingenting av dette har så langt hatt noe å si for kameraet funksjoner.

Noe av det mest positive med oppbygningen til 1050 SW er at optikken er beskyttet av en kraftig metallplate som vi er fristet til å kalle visiret. Dette fungerer dessuten også som en av- og påknapp – når man skyver visiret ned, slås kameraet automatisk på, og når man drar det opp igjen, slås kameraet av. Dette fungerer bra, og oppleves ofte som mer lettvint enn å finne og trykke på den lille power-knappen som sitter ved siden av utløseren.

De som leste testen av Pentax’ vanntette konkurrent, Optio W60, vil sikkert huske at vi klagde over manglende beskyttelse av fronten å det innebygde objektivet. Vel, dette er altså ikke et problem når det gjelder 1050 SW.

Noe som ikke er så positivt, er at kameraet ikke har noe som kan kalles vidvinkel i ordet rette forstand. Brennvidden til det integrerte objektivet går fra 38 – 114 mm, og det noe å skryte av, verken i vidvinkel- eller i teleenden. Til sammenlikning bød Pentax Optio W60 på et zoomområde fra 28 – 140 mm.

I bruk

Når kameraet først blir ferdig med å starte opp (på dette bruker det nesten fire sekunder) fungerer det relativt greit. Det har en hurtigmeny for endring av blant annet hvitbalanse og ISO, og et kommandohjul som gir rask tilgang til programmer og videomodus så sant man ikke har klippet neglene for mye. Men på en del andre måter er 1050 SW tregt også etter oppstart – så tregt at man etter en dag med allsidig fotografering sannsynligvis vil ha blitt temmelig irritert over alle de små forsinkelsene.

Å behandle 1050 SW er litt som å få en ti år gammel PC i hendene når man er vant til en fra i fjor – man bør helst ha trent inn effektive avspenningsøvelser før man gir seg i kast med noe som skal være raskt ferdig. En annen analogi kan være ridderen som nesten ikke klarer å bevege seg til fots på grunn av all beskyttelsen han er utstyrt med.

Jo da, vi overdriver litt nå, men tregheten er etter vår mening et av de største ankepunktene mot 1050 SW.

Bildekvalitet

Slike små, integrerte objektiver som 1050 SW utstyrt med, gir erfaringsmessig ikke den beste bildekvaliteten. Likevel forventer vi et visst nivå på farge- og detaljgjengivelse.

1050 SW har dessuten ”bare” 10 megapiksler, og slik sett skulle ikke dette kameraet lide av de problemene som kan forårsakes av for høy pikseltetthet på sensoren.

Kameraet gjør det ikke desto mindre skuffende dårlig på bildekvalitet. Ikke bare er detaljgjengivelsen dårlig selv ved lav ISO og håpløs ved alt over ISO 200, bildene lider også i varierende grad av et sjenerende gulstikk – et tegn på at den automatiske hvitbalansen ikke fungerer helt som den burde.

Vi gjør oppmerksom på at dette ikke er siste versjon av Olympus' vanntette kameraer. Nye versjoner som heter Olympus Tough har kommet, og vil bli testet etter hvert.

Oppsummering

 
  Særdeles solid
  Generelt dårlig bildekvalitet
 
  Tåler støt (fall fra 1,5 meters høyde)
  Korteste brennvidde er 38 mm
 
  Vanntett ned til 3 meter
  I mange tilfeller for tregt
 
  Skal tåle opptil 10 kuldegrader
  Ikke fysisk bildestabilisering
 
  ”Levende” histogram   Tar ikke opp video i ”HD”


Konklusjon

”Det er ikke sølv alt som skinner.” Vi er usikre på om dette ordtaket er idiomatisk i norsk, men det passer i alle fall godt på dette Olympus-kameraet. Med mindre man må ha et kamera som er vanntett, eller med jevne mellomrom får lyst til å bruke det man måtte ha i lommene som tennisball, er det få eller ingen grunner til å kjøpe dette kameraet. Det eneste positive med dette kameraet er at det er solid og vanntett. Utover dette har vi dessverre lite hyggelig å si til Olympus. Kameraet er i en del sammenhenger frustrerende tregt, og bildekvaliteten er for dårlig sett i forhold til konkurransen, selv om bilder tatt ved tre laveste ISO-verdiene (80, 100 og 200) til nød kan passere. Mangelen på en bedre vidvinkel blir også fort et savn. Hvis man kan klare seg uten frontbeskyttelsen, men trenger vanntetthet, ville vi ha sett nærmere på andre kameraer fra for eksempel Pentax.

Klikk her for å lese hele testen

Bildegalleri

Les Akams undervannstest av Olympus 1050 SW her.

 

Olympus µ 1050 SW

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen