TEST: Olympus OM-D E-M5

Test Olympus OM-D E-M5

– Et av de beste speilløse kameraene vi har testet.

Ny klassiker fra Olympus

Konklusjon

E-M5 er det mest avanserte mFT-kameraet fra Olympus så langt med ny stabilisator, bedre bildebrikke, innebygd søker, rask fokusering og bra seriebildefunksjon. Mens Pen-modellene har kompaktkameraformat er E-M5 i mye større grad et alternativ til et speilreflekskamera.

Størrelsesmessig er andre speilløse modeller som Panasonic G3, Panasonic GH2, Sony NEX-7 og Samsung NX11 og NX20 de viktigste konkurrentene. I forhold til disse har E-M5 to unike egenskaper, værtetting og mulighet for ekstra batterigrep.

Byggekvaliteten virker bra og E-M5 har pakninger der hvor hvor vann ellers kunne tenkes å trenge inn. Det gjelder også den medfølgende blitsen og sammen med standardzoomen 12-50mm får man en komplett værtettet enhet. Det er foreløpig få andre vanntette mFT-objektiv på markedet i skrivende stund.

E-M5 er i utgangspunktet et ganske kompakt kamera, og ergonomien lider litt under det. Den er OK, men heller ikke mer. Med E-M5 kan man imidlertid velge å kjøpe et todelt grep som gir vesentlig bedre ergonomi og den nederste delen gir utøser for portrettformat og plass tile ekstra batteri.

Knappene er små, sitter til dels tett sammen og er litt upresise i bruk. Ellers fungerer brukergrensesnittet ganske bra. Hovedmenyen til Olympus er uoversiktlig, men hurtigmenyen som gir tilgang til de viktigste parametrene er rask og enkel i bruk. E-M5 har også touchscreen, flere konfigurerbare knapper, to kontrollhjul og egen utløser for videoopptak.

E-M5 har en god OLED-skjerm som kan vippes opp og ned, bra innebygd søker og mFT gir det største utvalget av optikk på blant de speilløse systemene (med autofokus). Olympus lager også annet tilleggsutstyr som undervannshus, blitser med trådløs styring og flere moduler som kan kobles til kameraets tilbehørskontakt.

E-M5 gir en forbedring i bildekvalitet i forhold til tidligere Olympus mFT-kameraer. Oppløsing og dynamisk omfang er helt på høyde med modellene fra Panasonic og svært nærme kameraer med litt større APS-C bildebrikker. Totalt sett bra bildekvalitet og E-M5 er et av de beste speilløse kameraene Akam har testet.

Fysisk:


Praktisk bruk:


Bildekvalitet:


Valuta for pengene

E-M5 er et kamera som det er vanskelig å vurdere generelt. Per mai 2012 finnes det ikke noe kamera som matcher E-M5 på kombinasjonen av værtetting, størrelse og mulighet for ekstra grep. For den som trenger dette er E-M5 verdt den relativt høye prisen. Hvis ikke finnes det like kompakte kameraer som Panasonic G3 til mye lavere pris og meget bra speilreflekser som gir vel så mye for pengene hvis størrelse ikke er så viktig.


Styrker og svakheter

 
  Bra byggekvalitet, værtettet
 Dårlige knapper
 
 Meget bra elektronisk søker
  Best ergonomi krever ekstra grep
 
 Gode konfigurasjonsmuligheter
  Følgefokus er langt fra speilrefleksnivå
 
  Vridbar og god skjerm
  Uoversiktelig hovedmeny
 
 Rask autofokus og respons
  Konstant svak summelyd
 
  Mulighet for ekstra (batteri)grep     
 
 Bra bildekvalitet
    
 
 Vridbar skjerm     
 
 Full kontroll over eksponering i videomodus     

Passer for:

  • Brukere som vil ha et kompakt værtettet systemkamera.
  • Brukere som vil ha et mulighet for vertikalgrep eller ekstra batteri.
  • Brukere som trenger fleksibiliteten til et systemkamera.

Passer ikke for:

  • Brukere som er trenger best mulig følgefokus.
  • Brukere som er spesielt opptatt av video

Alternativer

Både i størrelse, vekt pris og størrelsen på bildebrikken har Fujifilm plassert X-S1 mellom vanlig superzoomkameraer og speilløse systemkameraer. Her har vi listet opp noen alternativer.

  • Speilreflekskameraer: Her er det mange gode alternativ og hva som passer best avhenger av hvilke egenskaper som prioriteres. Er man kun på jakt etter et kompakt systemkamera vil de rimeligere modellene til Canon, Nikon, Pentax og Sony fungere bra. For den som ønsker byggekvalitet på nivå med E-M5 og værtetting er de litt dyrere modellene mer aktuelle og de er også mer på nivå i pris. Eksempler er Canon 60D og 7D, Nikon D7000, Pentax K30 og K5.
  • Panasonic G3 og GH2: Svært like spesifikasjoner, men ikke værtettet og ingen mulighet for ekstra grep. Spesielt GH2 har imidlertid større innebygd grep. G3 er mindre og gir nesten samme bildekvalitet til mye lavere pris.
  • Samsung NX20: Nytt kamera med innebygd søker fra Samsung. Samme bildebrikke (og sannsynligvis bildekvalitet) som NX200.
  • Sony NEX-7: Sonys toppmodell og en av de sterkeste konkurrentene. Innebygd søker, kompakt hus, vridbar skjerm. Dårligere utvalg av optikk enn til mFT.
  • Sony SLT: Modeller med halvgjennomskinnelig speil. Mellomting mellom speilløs og speilrefleks. Flere aktuelle modeller.

 

Olympus OM-D E-M5

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen