TEST: Olympus E-PM1

Test Olympus E-PM1

Mye moro med minikamera

Olympus' lille godbit gir mye glede, men kunne prestert litt bedre.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Olympus E-PM1, også kalt PEN Mini, har blitt PEN-seriens spydspiss når det gjelder fokus på enkelhet og kompakt størrelse. Da Olympus i 2009 lanserte E-P1 som første kamera i PEN-serien, var det for å tilby et alternativ til klumpete og avanserte speilreflekskameraer. De speilløse systemkameraene har spesielt blitt populære i Japan, mens salget i Norge har gått vesentlig tregere. Vil E-PM1 være modellen som får salgstallene til å gå i været for Olympus? Akam har testet hva den er god for.

Aller først, noen spesifikasjoner:

Olympus E-PM1
Panasonic DMC-GF3
Canon Powershot
G1 X
Sony NEX-C3
Oppløsning
12,3 megapiksler
12,1 megapiksler
14,3 megapiksler
16,0 megapiksler
Brikketype
LiveMOS
CMOS
CMOS
CMOS
Brikke-
størrelse
mFT
(17,3 x 13,0 mm)
mFT
(17,3 x 13,0 mm)
18.7 x 14.0 mm
APS-C
(23.5 x 15.6 mm)
Videooppløsning
1920 x 1080
1920 x 1080
1920 x 1080
1920 x 1080
Batterikapasitet
330 bilder
300 bilder
250 bilder
400 bilder
RAW-støtte
Ja
Ja
Ja
Ja
Pris per 23/03 2012

Sjekk flere spesifikasjoner på Olympus E-PM1 i prisguiden


Fysisk

Vurdering:

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:


Kamerahus

Olympus E-PM1 er laget av aluminium og plast, og gir i grunn et solid inntrykk. Byggekvaliteten er god, og med prisen i bakhodet tror jeg flere blir overrasket over hvor solid E-PM1 virker. Som navnet - Pen Mini - tilsier, er E-PM1 fysisk mindre enn storebrødrene E-P3 og E-PL3, selv om kameraene ellers stort sett har de samme spesifikasjonene.

En tendens vi har sett mye til er at mindre kamera ofte har dårligere grep, og dette gjelder E-PM1 i en viss grad. Kameraet har få avrundinger, og fremstår veldig rektangulært. Samtidig ser det veldig stilig ut, noe som i seg selv kan gjøre den populær.

Skjerm

Tilbake til toppen

E-PM1 er utstyrt med en LCD-skjerm på 7,6 cm (3 tommer). Skjermen er relativt skarp, men vi skulle ønske skjermens oppløsning var høyere enn 460 000 punkter. Av speilløse alternativer har blant annet Samsungs NX200 og Sony NEX-5 en skjerm med 921 000 punkter, dobbelt så mye som på E-PM1. Oppløsning er likevel ikke alt, E-PM1s skjerm er lys, og er anti-refleks-behandlet, noe som gjør at bruk i sterkt sollys ikke er noe unaturlig stort problem. Skjermen har 100% dekning og lysstyrken og fargetemperaturen kan justeres fra -7 til +7.

Skjermen tar opp det meste av plassen på baksiden av kameraet. Knappene til E-PM1 er ryddet bort mot høyre side, og rent designmessig ser det hele riktig stilig ut. Funksjonelt er det også, du når alle knappene med høyre hånd uten problemer.

Skjermens størrelse er såpass stor at det ville neppe vært plass til noen særlig større skjerm uten å forandre på ergonomi og størrelse. Akam mener derfor at Olympus har lagt seg på et fornuftig nivå rent størrelsesmessig, men som sagt er det oppløsningen som tråkker på bremsene for den helt store opplevelsen.

En annen ting vi savner hos E-PM1 er flippbar skjerm, slik som blant annet Sony NEX har. En slik skjerm er praktisk når man fotograferer i lave vinkler, samt at man kan flytte skjermen bort fra sjenerende gjenskinn.

Søker

Olympus E-PM1 har ingen søker, og man må i utgangspunktet benytte skjermen bak på kameraet for å komponere bilder og få oversikt over eksponeringsverdier. Likevel er det mulig å kjøpe en av Olympus sine elektroniske søkere, enten VF-2 eller VF-3. En elektronisk søker gir fotografen en fordel i sterkt sollys, og er et nyttig tilbehør for de som foretrekker å fotografere på den gamle måten. De av dere som har mer erfaring med speilreflekser enn kompaktkameraer, vil være begeistret for denne muligheten.

Siden denne testen tar for seg Olympus E-PM1 og ikke tilleggsutstyret skal vi ikke gå noe særlig inn på det området, men kombinasjonen mellom VF-2 og E-PM1 fungerer veldig godt, og gir deg nesten følelsen av å fotografere med et speilreflekskamera. Det er godt å ha andre alternativer enn skjermen, spesielt i veldig sterkt sollys. Men skjermen gjør jobben godt, det må påpekes. Dermed vil valg elektronisk søker eller ikke bli en vurdering basert på egne bruksmessige preferanser.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Olympus PEN E-PM1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen