TEST: Olympus E-P3

Test Olympus E-P3

Snertent kamera mangler det lille ekstra

Bildebrikken ødelegger for toppmodellen i PEN-serien.

Olympus E-P3 er et kamera som gir mye av seg selv, og E-P3 markerer den kneiken som PEN-kameraene nå for alvor har kommet seg over. Du trenger ikke ha en altoverskyggende interesse for tiden da de originale PEN-kameraene herjet markedet for å kjøpe de moderne PEN-versjonene. Du trenger heller ikke gå i hipsterdress eller ha bart tilsvarende Hasse Hope for å kjøpe et PEN-kamera. Det var vel neppe et krav før, heller, men nå kan man i større grad kjøpe et PEN-kamera med hodet, og ikke hjertet.

Da Olympus E-P1 kom for tre år siden fikk den kritikk for treg autofokus, dårlige menyer, labre betjeningsmuligheter i form av knapper, samt en veldig dårlig skjerm. Nå er autofokusen til E-P3 en av de beste på markedet, i hvert fall hva speilløse konkurrenter angår. Flere knapper og bedre menyer har kommet til, og skjermen har blitt betraktelig skarpere - og dermed bedre.

Vi skulle bare ønske de kunne byttet ut den gamle, utdaterte bildebrikken mot noe nyere. Bildebrikken som sitter i E-P3 (og E-PM1 og E-PL3) er essensielt den samme som satt i Panasonic DMC-G1 for nesten tre år siden. Dette gjør at E-P3 ikke yter så bra som den burde gjort, spesielt på høye ISO-verdier. Bildebrikken fortjener ikke å være i dette selskapet, og i hvert fall ikke å sitte i et kamera til den prisen. Det ville være lettere å rettferdiggjøre denne bildebrikken i billigmodellen E-PM1 og mellommodellen E-PL3, men i toppmodellen E-P3 syns vi ikke den hører hjemme.

Likevel er det verdt å bemerke noen ting. Det er ikke sikkert du er kresen nok på bildene til at den aldrende bildebrikken kommer til å plage deg. Tar du ofte bilder på kvelden eller inne i dunkelt lys er ikke E-P3 det beste kjøpet. Til så å si alle andre formål duger E-P3 godt. Vil du ha et kamera som klarer å fotografere sportsaktivitetene til ungene? Frister det med et kamera som er lett å ta med seg og som har et bredt utvalg av objektiver tilgjengelig? E-P3 er et veldig godt kamera, men hvorvidt du bør kjøpe det eller ikke avhenger helt av dine behov.

Fontene på Rådhusplassen. Konvertert til svart/hvitt i Lightroom 4.
Fontene på Rådhusplassen. Konvertert til svart/hvitt i Lightroom 4.

Fysisk:


Praktisk bruk:


Bildekvalitet:


Valuta for pengene

En av innvendingene mot Olympus E-P3 er det faktum at den er noe dyr sammenlignet med konkurrentene. Spesielt gir microFourThirds-konkurrenten Panasonic GX-1 bedre bildekvalitet og høy ISO-egenskaper for en knapp tusenlapp mindre. Det er et poeng som vanskelig kan forbigås i stillhet.

Rådhusplassen. Redigert etter egne preferanser i Lightroom 4.
Rådhusplassen. Redigert etter egne preferanser i Lightroom 4.

Styrker og svakheter

 
  Veldig god fargegjengivelse
  Relativt mye bildestøy
 
  Presis autohvitbalanse
  Noe dyr
 
  Direkte og rask betjening
  Undereksponerer noe
 
  Innebygget bildestabilisator i kamerahuset
  Treg opptakshastighet
 
  God tilgang på objektiver i mFT-systemet
  Litt svakt dynamikkomfang

Passer for:

 • Brukere som er opptatt av god kvalitet i en kompakt kropp.
 • Brukere som er opptatt av god manuell kontroll over kameraet.

Passer ikke for:

 • Brukere som driver med seriøs sportsfotografering.
 • Brukere som vil ha mest mulig for pengene.
 • Brukere som trenger god ytelse på høye ISO-verdier.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Olympus E-P3 på Akam.no.no »

Alternativer

 • Samsung NX200: Kompakt og solid hus fra Samsung. Ingen mulighet for søker. Større objektiv, men brukbart utvalg. Bedre bildekvalitet enn i E-P3, og større bildebrikke.
 • Sony NEX-5n: Kompakt systemkamera fra Sony. Ligger rundt 500 under E-P3 i pris. Lite kamerahus, vridbar skjerm og stor standardzoom. Dårligere utvalg av optikk enn til Olympus/Panasonic. Større bildebrikke enn i E-P3, og visstnok bedre bildekvalitet.
 • Olympus E-PL3: Dette er kameraet midt mellom E-PM1 og E-P3. Naturligvis er dette også et dyrere alternativ enn E-PM1. Disse tre kameraene ligner veldig mye på hverandre, og det er små forskjeller som skiller dem.
 • Panasonic DMC-GF3: Et kamera som ligner mye på E-P3 både i størrelse, spesfikasjoner, samtidig er det en del billigere. Er en del av microFourThirds-systemet, noe som gir deg tilgang til et arsenal av passende objektiver. Har ikke mulighet for søker.
 • Panasonic Lumix DMC-GX1: Kanskje kameraet som ligger nærmest E-P3, sett bort fra E-PL3 og E-PM1. Har høyere oppløsning med sine 16 megapiksler. Er du ute etter god ytelse på høy ISO Er også del av microFourThirds-systemet.
 • Nikon J1: Vil du ha noe enda mer kompakt enn kameraene i PEN-serien? Da er kanskje Nikons J1 veien å gå, selv om vi syns den er noe kostbar.

Olympus PEN E-P3

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen