Olympiske tøffinger

Olympus har lenge hatt nisjen for vanntette og støtsikre kompaktkameraer nærmest for seg selv i en god stund nå. Det finnes selvsagt unntak, men Olympus ser ut til å satse på å beholde forspranget, og de to nykomlingene i µ-serien med SW på tampen av modellnavnet ser ut til å hjelpe dem med nettopp det.

Olympus µ 850 SW i sin naturlige habitat
Olympus µ 850 SW i sin naturlige habitat

Begge de to nye tøffingene, Olympus µ 850 SW og Olympus µ 1030 SW er både støtsikre og vanntatte, men ikke til samme grad. Olympus µ 850 SW er laget for å tåle fall fra 1,5 meter, kan brukes på dyp opptil 3 meter og kan i tillegg overleve opptil -10 grader, per spesifikasjonene. Ikke hverdagskost for et digitalkamera, men Olympus µ 1030 SW er faktisk enda tøffere. Det fnyser av fall fra høyder opp til 2 meter, og dyp ned til 10 meter under overflaten. det er også garantert å tåle trykk på opptil 100 kg uten å mukke. For begge kameraer finnes det i tillegg undervannshus som gjør dem enda tøffere og tillater dykking ned til 40 meters dyp - dypere enn de fleste hobbydykkere er sertifisert til å gå.

Optikken i disse kameraene er såkalt foldeobjektiver, noe som gjør at kameraene kan konstrueres robust og likevel relativt små og smale. Den optiske kvaliteten blir imidlertid tradisjonelt ikke like bra som på vanlige objektiver, men om Olympus' nye objektivteknologi, som vi omtaler her er like revolusjonerende som de selv påstår, kan det hende vi vil oppleve en betydelig forbedret bildekvalitet fra disse kameraene i forhold til tidligere modeller i serien. At begge de nye kameraene i tillegg får Olympus' nye bildebehandlingsprosessor TruePic III kan også tyde på dette.

Olympus µ 1030 SW i - øh - gunk.
Olympus µ 1030 SW i - øh - gunk.
Med Olympus µ 1030 SW kan du fotografere i dusjen. I kjole. Det har du nok alltid hatt lyst til, tenker jeg!
Med Olympus µ 1030 SW kan du fotografere i dusjen. I kjole. Det har du nok alltid hatt lyst til, tenker jeg!

Desverre er det ikke alt ved de nye digitalkameraene som tilsier forbedret bildekvalitet. Blant annet er oppløsningen på henholdsvis 8 og 10 megapiksler for høy i forhold til brikkestørrelsen, etter vår smak, og dette gjør at vi beholder litt sunn skepsis iblandet vår optimisme.

Ellers er ansiktsdetetering på plass i begge kameraene, og det samme er videoopptak med lyd - men desverre bare i ti sekunder islengen på beste kvalitet. Begge kameraer bruker xD-kort, men Olympus har nok skjønt at det går den veien høna sparker med den kortstandarden, og legger derfor ved en Micro-SD-til-xD-adapter med begge to. En praktisk overgangsløsning synes vi, og berømmer Olympus for ikke å holde på "sin" kortstandard for krampeaktig.

En annen gledelig ting som må nevnes er at Olympus µ 1030 SW faktisk får en brukbar vidvinkel som tilsvarer 28mm ved fullformat. Vidvinkel av det skikkelige slaget, det vil si på 20-tallet, er desverre ikke noe vi er bortskjemt med på kompaktkameraer, men situasjonen er i ferd med å bedre seg. Om Olympus med µ 1030 SW har fått til en brukbar bildekvalitet, er dette et viktig biddrag i så måte.

Olympus µ 850 SW og Olympus µ 1030 SW forventes på markedet i Norge i løpet av februar/mars 2008, og veiledende pris vil vli henholdsvis kr 2790,- og kr 3690,-.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen